Podeli vest

Na bojnom polju u istočnoj Ukrajini, ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina vs Rusija
Foto: Shutterstock

NA BOJNOM POLJU u istočnoj Ukrajini, ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut. Reporteri Rojtersa na oko 1,5 km od linija fronta čuli su tutnjavu artiljerije sa svih strana. Ruske snage predvođene privatnom grupom Vagner zauzele su istočni deo grada, ali nisu uspele da ga opkole. Moskva navodi da bi zauzimanje Bahmuta bilo veliki uspeh jer bi otvorilo put za zauzimanje ostatka Donjecka, jednog od njenih centralnih ratnih ciljeva, dok Kijev ističe da je odlučio da se ne povuče jer će nanoseći gubitke ruskim snagama olakšati izvođenje kontranapada kasnije ove godine, navela je agencija.

VOJNI GUBICI UKRAJINE su toliko veliki da će komandanti morati da odluče da li da pošalju trupe u Bahmut ili da ih iskoriste za kontraofanzivu, objavio je “Njujork tajms” pozivajući se na zvaničnike, prenele su RIA Novosti. Prema pisanju “Njujork tajmsa”, u ovom trenutku administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uverena je da cena municije i gubitak Ukrajine u oblasti Bahmuta neće ugroziti planiranu prolećnu kontraofanzivu.

POKUŠAJ INFLITRIRANJA U UKRAJINSKU diverzantsko-izviđačku grupu osujećen je u Zaporoškoj oblasti u blizini grada Vasiljevke, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije. “Neprijatelj je napredovao nakon artiljerijske pripreme, ali je identifikovan na periferiji naših položaja i uništen, nakon čega se pretrpevši gubitke u iznosu od najmanje dva mrtva i deset ranjenih boraca Oružanih snaga Ukrajine povukao na prvobitne položaje”, rekao je Rogov. Prema njegovim rečima, sada ukrajinske trupe na zaporoškom pravcu uglavnom pokušavaju da izvrše izviđanje i uvođenje diverzanata u različite sektore fronta, sondirajući liniju odbrane.

SNAGE PVO OBORILE su dron u rejonu Saki na zapadu Krima, rekao je šef regiona Sergej Aksjonov u emisiji Solovjev uživo. “Pre samo nekoliko sati, u našem okrugu Saki oboren je dron“, rekao je Aksjonov, prenele su RIA Novosti. Prema njegovim rečima, sistem PVO uništava dronove koji periodično stižu do Krima.

ŠVAJCARSKI PARLAMENT USVOJIO je nacrt zakona kojim se dozvoljava krivično gonjenje počinilaca zločina agresije u okviru njenog nacionalnog zakonodavstva, što je ovlašćenje koje ranije nije imalo. Odobrenje zakona dolazi nekoliko sati nakon sastanka istražnog tela Ujedinjenih nacija koje je saopštilo da je našlo “razumne osnove” da zaključiti da se ruska invazija na Ukrajinu i njeni napadi protiv ukrajinskih oružanih snaga kvalifikuju kao dela agresije, preneo je Rojters. Zločin agresije se definiše kao invazija ili pokušaj sticanja političke i vojne kontrole nad drugom suverenom državom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: