Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) i Kancelarija državnog tužioca saopštile su danas da je grupa aktivista prošle nedelje planirala “provokacije” u glavnom gradu Kijevu, sa ciljem da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP/FILE

Četvorica muškaraca su pod istragom, a dvojici od njih je određen pritvor. Osumnjičenima preti kazna do deset godina zatvora i oduzimanje imovine.

Pripadnici SBU su tokom racije otkrili oružje i municiju, prenosi ukrajinski portal Telegraf.

Istragom je utvrđeno da je tokom maja i juna ove godine grupa ljudi na društvenim mrežama pozivala na diskreditaciju aktuelnog rukovodstva države, promenu ustavnog poretka i preuzimanje državne vlasti u Ukrajini.

“Oni su planirali da preko domaćih i stranih informacionih resursa šire informacije o ‘nemirima’ u Kijevu kako bi destabilizovali društveno-političku situaciju unutar naše zemlje, što bi išlo u prilog Ruskoj Federaciji”, navodi se u saopštenju SBU.

Napominje se da je organizator nereda bio predsednik sindikata, koji je i ranije organizovao provokacije, a poznat je po svojoj antiukrajinskoj poziciji od 2015. godine.

Da bi sproveo plan, iznajmio je salu u Kijevu koja može da primi dve hiljade ljudi, a takođe je pokušao da angažuje vojno osoblje i naoružane čuvare privatnih struktura da izvrše zaplenu.

“Zaverenici su 30. juna planirali da održe navodno zabavni skup u Kijevu, „izaberu privremenu vladu, uđu u Vrhovnu Radu, smene državni vrh i sprovedu preuzimanje vlasti. SBU je blagovremeno razotkrila nezakonite namere učesnika, dokumentovala njihove subverzivne aktivnosti i privela organizatore”, ističe se u saopštenju.

Telegraf podseća da su Služba bezbednosti Ukrajine i nacionalna policija uhapsila organizovan grupu odgovornu za seriju podmetanja požara na vojna vozila TCC (Teritorijalni centri za regrutaciju i socijalnu podršku). Pripadnike ove grupe regrutovale su, kako navodi Telegraf, ruske specijalne službe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ