Podeli vest

Ujedinjene nacije kritikovale su danas odluku Francuske da zabrani svojim sportistima nošenje hidžaba na Letnjim olimpijskim igrama sledeće godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo//Michel Euler, File

Portparol kancelarije UN za ljudska prava Marta Hurtado rekla je da “niko ne bi trebalo da nameće ženi šta treba da nosi ili ne nosi”, preneo je Rojters.

Ova reakcija usledila je nekoliko dana nakon što je francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera najavila da će francuskim sportistima biti zabranjeno da nose hidžab tokom Igara u Parizu, kako bi bili poštovani principi sekularizma.

“Prema međunarodnim standardima ljudskih prava, ograničenja u izražavanju religije ili uverenja, kao što je izbor odeće, prihvatljiva su samo pod zaista specifičnim okolnostima”, navela je Hurtado.

Dodala je da se pomenute okolnosti mogu odnositi na legitimnu zabrinutost za javnu bezbednost, javni red ili javno zdravlje.

“Kada je reč o moralu to treba uraditi samo kada je neophodno i u srazmeri sa odgovarajućim normativima”, ističe portparol kancelarije UN.

Komentari dolaze nekoliko dana nakon što je francuska ministarka sporta Pariz će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara od 26. jula do 11. avgusta sledeće godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…