Podeli vest

Trenutna kriza sa hranom mogla eskalirati u globalnu prehrambenu katastrofu do sledeće godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

un s

Koordinatorka Globalne grupe za reagovanje na krizne situacije i šefica UN-a za trgovinu i razvoj, Rebeka Grinspan, upozorila je da bi trenutna kriza sa hranom mogla eskalirati u globalnu prehrambenu katastrofu do sledeće godine.

“Viši troškovi energije i trgovinska ograničenja u snabdevanju đubrivom iz regiona Crnog mora doveli su do rasta cena đubriva čak i brže od cena hrane”, rekla je Grinspan.

Ona je rekla da ako se rat odugovlači i cene žitarica i đubriva nastave da budu visoke u narednoj sezoni sadnje sledeći bi mogli da budu pogođeni usevi kao što je pirinač, kojim se hrane milijarde ljudi, prenosi Glas Amerike.

Globalna grupa za odgovor na krize tvrdi da je skoro 100 zemalja i oko 1,6 milijardi ljudi ozbiljno izloženo barem jednoj dimenziji krize hrane, goriva i finansija, te da oko tri četvrtine živi u zemljama koje su veoma ranjive na sva tri fronta.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada pandemija Kovida 19 ostavila je 60 odsto radnika sa nižim realnim primanjima.

“Na ivici smo najteže globalne krize troškova života u jednoj generaciji”, rekla je Grinspan.

Mnoge zemlje su u dugovima ili su u velikom riziku da to budu. Ona je rekla da je rizik od velike dužničke krize sada veći nego tokom vrhunca pandemije Kovida 19 i pozvala je Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da ponude finansijsku podršku.

“Dozvolite mi da podvučem da je ovo globalna kriza od koje niko ne može da pobegne”, upozorila je Grinspan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: