Podeli vest

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (SMO) saopštila je danas da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svet gubi trku da spase lednike koji se tope.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Meteorološka agencija UN upozorava na te promene u svom najnovijem izveštaju o posledicama klimatskih promena na planeti tokom više dekada, preneo je AP.

SMO navodi da su se glečeri širom sveta stanjili za otprilike jedan metar godišnje u proseku od 2011. do 2020. godine.

Mereno je više od 40 “referentnih glečera”, a rezultati su pokazali najveće smanjenje mase lednika u toj deceniji.

“Svaka decenija od 1990-ih bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend menja”, rekao je generalni sekretar svetske meteorološke agencije Peteri Talas, upozoravajući da svet gubi trku da spase lednike koji se tope.

Talas je ukazao da su zagrevanje okeana i otapanje lednika doveli do gotovo udvostručenja stope porasta nivoa mora za manje od jedne generacije.

Klimatolog sa Univerziteta Pensilvanija u SAD Majkl Man tvrdi da se zagrevanje stalno povećava od 1990. godine, ali da se ne ubrzava.

Man je u mejlu upozorio da takvo zagrevanje podstiče sve opasnije ekstremne vremenske prilike, obalne poplave i mnoge druge „katastrofalne“ uticaje.

Man je istakao da je zbog toga krajnje neophodno da se na globalnom samitu COP28, koji se održava u Dubaiju, donesu zaključci za smanjenje emisija ugljen dioksida.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: