Podeli vest

Ujedinjene nacije su bile prinuđene da smanje pomoć u hrani za milione ljudi u mnogim zemljama zbog “poremećaja izazvanih finansijskom krizom”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ujedinjen nacije
Foto: Shutterstock

Zbog ove krize su donacije UN pale za otprilike polovinu dok istovremeno problem sa akutnim gladovanjem u određenim delovima sveta dostiže rekorne razmere, izjavio je u petak jedan visoki zvaničnik svetske organizacije, prenosi AP.

Prema rečima zamenika izvršnog direktora Svetskog programa za hranu (VFP) Karla Skaua najmanje 38 od 86 zemalja u kojima je angažovana agencija Svetskog programa za hranu UN već oseća posledice smanjenja pomoći, među njima su Avganistan, Sirija, Jemen i Zapadna Afrika.

Skau je potvrdio da VFP primio apele za isporuku pomoći u vrednosti od 20 milijardi dolara, da je postavio cilj na 10 do 14 milijardi, ali da je agencija Svetskog programa za hranu u poslednjih nekoliko godina dobila svega oko 5 milijardi dolara.

On je rekao da su se humanitarne potrebe povećale 2021. i 2022. godine zbog pandemije kovida-19, rata u Ukrajini i globalnih implikacija ovih događaja. “Humanitarne potrebe nastavljaju da rastu, ali finansiranje je sve slabije.

Dakle, očekujemo da će 2024. godina (biti) još strašnija”, rekao je Karl Skau.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: