Podeli vest

Broj osoba primoranih da pobegnu iz svojih domova dostigao najviši nivo od pocetka vodenja evidencija

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbeglice
Foto: Shutterstock

Broj osoba primoranih da pobegnu iz svojih domova povećavao se svake godine prethodne decenije i sada je dostigao najviši nivo od pocetka vodenja evidencija o globalnom raseljavanju, saopštila je danas Agencija UN za izbeglice (UNHCR).

Broj osoba raseljenih usled ratova, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava, dostigao je 89,3 miliona krajem 2021. godine, a to je povećanje od osam odsto u odnosu na prethodnu godinu i više nego duplo od 42,7 miliona ljudi raseljenih 2012. godine, navodi se u godišnjem izveštaju Globalni trendovi koji je objavio UNHCR.

Od tada, invazija Rusije na Ukrajinu, koja je dovela do najbrže i jedne od najvecih kriza prisilnog raseljavanja od Drugog svetskog rata, kao i druge krize od Afrike do Avganistana i dalje, dovele su ovaj broj preko dramaticne prekretnice od 100 miliona ljudi, saopštio je UNHCR.

“Brojke su rasle svake godine tokom prethodne decenije. Ili će međunarodna zajednica zajednicki preduzeti korake da se zaustavi ova ljudska tragedija, reše sukobi i nađu dugoročna rešenja, ili će se ovaj užasni trend nastaviti”, naglasio je Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi.

Prošlu godinu obeležila je eskalacija postojećih i izbijanje novih sukoba, a prema podacima Svetske banke, 23 zemlje, u kojima zajedno živi 850 miliona stanovnika, suočile su se sa sukobima srednjeg ili visokog intenziteta.

U međuvremenu, nestašica hrane, inflacija i kriza izazvana klimatskim promenama, donele su nove teškoće stanovništvu, istanjile kapacitete za pružanje humanitarne pomoći i to u trenutku kada su izgledi za njeno finansiranje u mnogim krizama slabi, navodi UNHCR.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: