Podeli vest

Stvarni broj poginulih u dejstvima protiv civila verovatno iznosi još nekoliko hiljada više

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina scene rata
Foto: Shutterstock

Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 dece, izjavila je danas visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

“Stvarni broj poginulih u dejstvima protiv civila verovatno iznosi još nekoliko hiljada više”, navela je Bašele, kako prenosi Si-En-En (CNN).

Ona je dodala da su civili ubijeni u vazdušnim napadima, tenkovskim i artiljerijskim granatiranjem i prenosivim i lakim oružjem tokom uličnih borbi, te da je u Marijupolju uništeno ili oštećeno čak 90 odsto stambenih zgrada, a taj grad je nazvala “verovatno najsmrtonosnijim mestom u Ukrajini”.

“Tela su pronađena u improvizovanim pojedinačnim ili kolektivnim grobnicama u dvorištima, ulicama i parkovima, u kućama i napuštenim stanovima. Mnogi tek treba da budu sahranjeni“, navela je Bašele.

Bašele je dodala da je trenutno “nemoguće znati” tačan broj poginulih.

“Dok se ne pronađu i ne identifikuju sva mrtva tela i dok se ne utvrdi njihov status, bilo vojni ili civilni, i tačni uzroci smrti, biće nemoguće znati tačan broj smrtnih slučajeva civila direktno izazvanih neprijateljstvima i onih uzrokovanih nedostatkom hrane, vode, medicinske nege i drugim posledicama preživljavanja tokom neprijateljstava”, saopštila je ona, a prenosi američka televizija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: