Podeli vest

Podsekretar UN za politička i mirovna pitanja Rozmari Dikarlo, saopštila je u Savetu bezbednosti da „nema naznaka kraju sukobima“ u Ukrajini

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina Ilustracija
Foto: Shutterstock

Dikarlo smatra da u ovom trenutku preovlađuje „vojna logika, sa vrlo malo, ako ga uopšte ima, prostora za dijalog“, prenosi Gardijan.

Tokom sastanka Saveta bezbednosti u petak, Dikarlo je naveo da je Visoki komesar UN za ljudska prava potvrdio 18.096 civilnih žrtava od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022, ali da su stvarne brojke verovatno znatno veće.

Američka ambasadorka pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild, izjavila je na sastanku da je od avgusta „Iran prebacio na stotine bespilotnih letelica u Rusiju, kršeći rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN“, dok je Severna Koreja isporučila pešadijske rakete i projektile Moskvi, koje su namenjene paravojnoj formaciji “Vagner”, čime su takođe prekršene rezolucije SB UN o sankcijama.

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova saopštila je na sastanku da je „većina ruskih raketnih i bespilotnih napada usmerena na civilnu infrastrukturu, odnosno 62 odsto svih udara“, prenosi britanski list. Ona je pozvala na uvođenje novih sankcija u “sektorima od posebnog ekonomskog značaja za Rusiju”.

„Potpuni embargo na naftu i gas, isključenje ruskih banaka iz globalnog finansijskog sistema je cena koju država agresor treba da plati“, rekla je Džaparova, navodi Gardijan.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da rat u Ukrajini može biti završen tek kada ciljevi Moskve budu postignuti pregovorima ili vojnim putem, prenosi TAS S.

„Mogućnost za okončanje specijalne vojne operacije u Ukrajini pojaviće se tek kada Kijev prestane da predstavlja pretnju Rusiji i da diskriminiše Ukrajince koji govore ruski. Ako se ovaj rezultat može postići pregovorima, spremni smo za takav scenario.

U suprotnom, naši zadaci biće ostvareni vojnim sredstvima“, rekao je Nebenzja u petak na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: