Podeli vest

Za mnoge ljude dan počinje šoljicom kafe. Kofein dokazamo ima stimulativni efekat na telo i um, ali kada je previše? Dajemo vam i odgovor zašto se razmišlja o zabrani određenih energetskih pića poput popularinog “Prime-a”.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Bilo u vidu kafe, koka kole ili crnom čaju: mnogi ljudi j konzumiraju kofein skoro svaki dan. Međutim, većina nije svesna koliko kofeina ima u kom proizvodu i koliko bi trebalo da konzumiraju

Kofein iz zrna kafe

Potrošnja kafe po glavi stanovnika u Srbiji je oko dve i po do tri šoljice dnevno, odnosno više od 1.050 šoljica godišnje. Sadržaj kofeina u kafi zavisi od različitih faktora: način pripreme, prženje i vrsta zrna.

Uprkos mnogim faktorima, može se reći da je espreso generalno piće sa najviše kofeina i da sadrži oko 100mg kofeina na 100ml.

Zatim sledi filter kafa sa oko 60 mg kofeina na 100 ml, dok su Kapućino ili latte makijato sa oko 30 mg kofeina su znatno slabiji.

Koliko kofeina je dozvoljeno?

Prema Carolin Reichert, zamenici šefa Centra za hronobiologiju na Univerzitetu i UPK Bazel, odrasli mogu popiti oko 200 miligrama kofeina dnevno, ali 400 miligrama tokom dana nikako ne treba prekoračiti.

Trudnice su izuzete od ovoga: „Tokom trudnoće ne treba konzumirati više od 200 mg dnevno. Razgradnja kofeina se menja tokom trudnoće i kofein tada ostaje u telu mnogo duže”, upozorava Reichert

Zašto je energetsko piće “Prime” na meti kritika?

„Prajm“ (Prime) je piće koje su osmislili američki influenser Logan Paul i britanski influenser i bokser Olajide Olainka Vilijams poznatiji kao „KSI“ i ubrzo je postalo mega popularno piće širom sveta i kod nas.

Međutim,ovo piće dobilo zabranu prodaje u određenim zemljama sveta, kao što su Kanada i Novi Zeland, a zabranjeno je, takođe, u školama u Australiji, Južnoj Africi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama… a u poslednje vreme i zemlje regiona kao što su Hrvatska i Slovenija krenule su istim stopama, a poslednja je to učinila i Republika Srpska.

U čemu je zapravo problem sa “Prime” pićem?

Popularan i među decom u Srbiji “Prime energy” je jedno od energetskih pića koje sadrži najviše kofeina i to 280 miligrama u jednoj boci od 500 ml koja se prodaje.

Dovoljno je reći da je taj nivo u klasičnoj Koka Koli 50 miligrama na pola litra.

Ako vam je potreban dodatni argument zašto bi ovo piće trebalo da sadrži upozorenje za decu, evo ga: “Prime” ima gotovo duplo više kofeina i od Red Bula iako se reklamira kao zdravo piće sa dodatkom vitamina.

Prema istraživačima, ako konzumirate previše kofeina, može doći do trovanja kofeinom. Simptomi uključuju napetost, nemir, anksioznost, nesanicu, tahikardiju (brzo srce), trzanje mišića ili znojenje.

Upravo zbog toga se o”Prime” piću popularnom među decom toliko raspravlja.

Kofein u čaju

Treba dodati i da mnoge vrste čaja takođe sadrže kofein. Crni čaj prednjači na rang listi sa oko 25 mg kofeina na 100 ml dok zeleni čaj ima oko 10 mg na 10ml.

Dakle, kofein u umerenoj konzumaciji, kažu stručnjaci, može imati i pozitivne efekte, a kao i kod svega ostalog, važna je upravo mera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…