Podeli vest

U susret Svetskom danu borbe protiv upale pluća, 12. novembru, Forum pacijenata Srbije upozorio je danas da upala pluća ili pneumonija može od naizgled jednostavne prehlade da preraste u stanje opasno po život.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pluća
Foto: Pixabay

Akutne respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka od kojih odrasle osobe prosečno obole tri do pet puta godišnje, deca mnogo češće, a jedna od njih je i upala pluća.

Forum pacijanata objašnjava da su zapaljenje pluća i pneumonija među najčešćim infekcijama u detinjstvu, kao i da je u zemljma u razvoju najčešći izazivač bakterijskih pneumonija pneumokok, jedan od najvećih “ubica” na svetu.

Danas se pneumokokna bolest može prevenirati vakcinacijom i ta vakcina je u Srbiji uvedena 2017. godine u kalendar obaveznih vakcinacija, a od ove godine je osavremenjen tip vakcine koju deca dobijaju.

U svetu, gde je vakcinacija protiv pneumokoka uvedena i primenjuje se duže nego kod nas, za 70 odsto je manje bakterijskih upala pluća, objašnjava pulmolog dr Predrag Minić.

Kako se navodi, upala pluća se javlja se u svim starosnim dobima, a posebno kod osoba sa različitim hroničnim bolestima i oštećenjima imunog sistema.

Upala pluća je, u načelu, bolest koja se lako leči, ali u pet do 10 odsto slučajeva upala pluća može da bude praćena komplikacijama.

Najozbiljnija je po novorođenčad i malu decu, osobe starije od 65 godina, kao i one sa zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sistemom.

Kod nas su deca zaštićena vakcinom, ali se još uvek nedovoljno pažnje obraća na starije od 65 i ljude sa pridruženim bolestima koji su u velikom riziku da teško obole od pneumokokne bolesti.

Tu se pre svega misli na one koji nemaju slezinu, osobe sa ozbiljnim oštećenjem imuniteta – HIV pozitivne osobe, transplantirane, obolele od malignih bolesti i za tu kategoriju stanovništva država snosi troškove imunizacije.

Preporuke Instituta za Javno zdravlje, ali i brojnih svetskih referentnih ustanova je da se, posebno stariji građani, zaštite dostupnim vakcinama.

Za razliku od gripa, pneumokokna bolest nema svoju sezonu i može se dobiti u bilo kom momentu, saopštio je Forum pacijenata u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: