Podeli vest

U celoj Srbiji i danas je na snazi narandžasti meteoalarm. AMSS poziva vozače na oprez zbog vrućina, a lekari upozoravaju na toplotni udar i sunčanicu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Beograd Fontana Vreme
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Srbija je i jutros osvanila sa upozorenjima nadležnih institucija na visoke temperature.

Narandžasti meteoalarm ukazuje na opasno vreme

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe, navodi RHMZ.

Kako prognozira RHMZ do kraja sedmice očekuje nas veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepena, a lokalno se očekuju i tropske noći sa temperaturom i preko 20 stepeni, navodi RHMZ.

AMSS izdao dodatno upozorenje

Zbog izuzetno toplog vremena koje će se zadržati do kraja sedmice, AMSS poziva na oprez vozače. Preporuka je da se za duža putovanja biraju jutro ili kasniji popodnevni sati.

Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer brže dovode do umora i iscrpljenosti a umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima. Pojačan intenzitet saobraćaja i građevinska sezona koja je u punom jeku zahtevaju veću opreznost za vreme vožnje i više stpljenja ukoliko na nekoj deonici dođe do usporene vožnje ili se stvori kolona zbog radova – navodi Auto-moto savez.

Lekari upozoravaju na toplotni udar i sunčanicu

Posledice sunčanice i toplotnog udara sve su češći razlozi za obraćanje lekaru. Vrućine mogu da  izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba, a lekari upozoravaju na šta treba da obratite pažnju i šta da uradite ako dođe do sunčanice ili toplotnog udara.

Mnogi to ne znaju, ali toplotni udar ne mora da nastane kao posledica direktnog izlaganja suncu. Može vam se dogoditi i u pregrejanom autu, ali i pri naglom izlaganju visokoj temperaturi.

Simptomi toplotnog udara su žeđ, grčevi, jaka glavobolja, zujanje u ušima, slab i ubrzan puls, vrtoglavica, malaksalost, suva i crvena koža.

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. 

Kada je sunčanica u pitanju, simptomi su slični toplotnom udaru, ali sličniji potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Pospanost, ubrzan puls, plitko disanje jaka glavobolja, pojačano znojnoje, neki su od glavnih simptoma sunčanice. Ukoliko osoba ima ove simptome, važno je da se rashladi i popije što više tečnosti, pre svega vode, a zatim se javi lekaru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: