Podeli vest

Oluje su sve jače: uobičajene uraganske razmere su nekoliko puta premašene poslednjih godina. Istraživači sada žele da razotktiju razlog ovome.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Više nije uvek bolje. Ovo je posebno tačno kada su u pitanju uragani. Nije dobro ako ih ima više. I nije dobro ako postanu nasilniji i besni na više kilometara na sat. Ali to je upravo ono što je primećeno poslednjih godina. Zato američki istraživači klime Majkl F. Vener i Džejms P. Kosin predlažu proširenje trenutne skale uragana od pet nivoa kako bi se uključio nivo 6, prenosi Heute.

Šta stoji iza projekta

Trenutni najviši nivo se primenjuje od brzine vetra od 252 km/h i otvoren je na vrhu. To znači da čak i ekstremni uragani kao što je uragan Patriša , koji je dostigao maksimalnu brzinu od 345 km/h u oktobru 2015, spadaju u ovu kategoriju.

Sa stanovišta istraživača klime, ovo nije bez opasnosti. Ako se uragan kao što je Patriša klasifikuje kao uragan kategorije 5, ljudi bi mogli da potcene upozorenje na uragan, prema Vehner i Kossin. “Ovo je posebno problematično u svetu koji se zagreva.”

Foto: Pixabay

Kakve veze klimatske promene imaju sa uraganima?

Klimatske promene doprinose intenziviranju uragana. Toplije temperature okeana obezbeđuju više energije za uragane. „Novi rekordi brzine vetra će stoga i dalje biti oboreni“, kažu istraživači. Niste sami sa ovim mišljenjem. Još 2018. godine, stručnjaci za klimu su napisali na Realclimate.org da ne očekuju nužno više tropskih oluja kao rezultat klimatskih promena, već „sve veći broj u kategorijama 4 i 5 i posebno oluje neviđene snage“.

Ali to nije sve: prema studijama, klimatske promene takođe uzrokuju da se uragani sporije kreću. Ovo je takođe problematično jer što duže oluja ostaje na nekom području, više vremena mora da izazove štetu. Osim toga, zagrevanje mora produžava sezonu oluja i skraćuje intervale između uzastopnih uragana, kako piše časopis znanja Scinekk.de . Čak bi i Evropu mogli češće pogađati bivši uragani.

Koji bi uragani u budućnosti trebalo da spadaju u kategoriju 6?

Prema rečima dvojice istraživača, kategorija 6 bi trebalo da obuhvati ciklone koji imaju maksimalnu brzinu vetra veću od 309 kilometara na sat. Od 2013. godine, pet oluja je već premašilo ovaj hipotetički prag, prema analizi Vehner-a i Kossin-a objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academi of Sciences .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ