Podeli vest

Zahvaljujući identifikacionom broju građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije će moći nesmetano da rade u privatnom sektoru u bilo kojoj od te tri države.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Koordinator “Otvorenog Balkana” u Vladi Severne Makedonije, Marjan Zabrčanec, najavio je da će uskoro biti aktiviran identifikacioni broj za građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije zahvaljujući kome će moći nesmetano da rade u privatnom sektoru u bilo kojoj od te tri države.

“Vrlo brzo će se aktivirati identifikacioni broj za građane ”Otvorenog Balkana” (OB ID broj) zahvaljujući kome će moći nesmetano da rade u privatnom sektoru u bilo kojoj od ove tri države, bez nostrifikacije diploma, čekanja radnjih dozvola i bilo kakve druge administrativne barijere”, rekao je Zabrčanec za “Politiku”.

Takođe, dodao je da je završnoj fazi priprema uspostavljanja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine u sve tri zemlje.

“Pred nama je teška zima u energetskom i ekonomskom smislu, pa je ”Otvoreni Balkan” mobilizovan na nivou kriznih radnih grupa da se bi se obezbedilo da svaka od tri države lako provede hladne dane”, rekao je Zabrčanec.

On je istakao da su odnosi između Srbije i Albanije najbolji do sada, kao i odnosi između Severne Makedonije i Albanije.

Naveo je da je značajan iskorak napravljen formiranjem radne grupe čiji je cilj osnivanje zajedničke agencije za investicije “Otvorenog Balkana” koja je, dodao je, prve susrete ostvarila upravo za vreme Međunarodnog Sajma vina održanog nedavno u Beogradu.

Zabrčanec je rekao da je započet proces stvaranja jedinstvenog investicionog portfolija kao tržišta od preko 12 miliona građana sa svim ljudskim, ekonomskim i prirodnim potencijalima koje poseduju države zajedno.

“Cilj je jasan, da se ponudimo velikim investitorima iz SAD, kao i da privučemo EU i svet kao region u kojem mogu da šire svoje poslovne poduhvate”, naveo je Zabrčanec.

Rekao je da “Otvoreni Balkan” ima jasan politički cilj, a to je da svaka od zemalja zapadnog Balkana postane članica EU, te dodao da je ta inicijativa pre svega evropska i da ne može da bude zamena za EU.

Istakao je da “Otvoreni Balkan” donosi konkretne rezultate, opipljive pogodnosti za kompanije i građane, olakšano kretanje, poslovanje, pomoć između zemalja u uslovima energetske krize i krize sa hranom, kao i pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, a da istovremeno ne ometa nijednu drugu inicijativu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: