Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping završio je dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu “Nikola Tesla” večeras ga je ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG: STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Ispraćaju kineskog predsednika i njegove supruge profesorke Peng Lijuan prisustvovali su i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, predsednik vlade Miloš Vučević, ministar spoljnih polova Marko Đurić.

U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing, kao i vojni ataše Kine.

Si Đinping je sa suprugom u Beograd došao juče, a svečani doček uz najviše državne počasti priređen mu je danas ispred Palate Srbija.

Sija je danas ispred Palate Srbija dočekao i veliki broj građana Srbije koje je on zajedno sa predsedsednikom Vučićem pozdravio. Posle toga je održan njihov zajednički sastanak, a zatim i sastanak dve delegacije.

Predsednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmene 28 dukumenta o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osetio toplu dobrodošlicu, a istakao je i da je Srbija za osam godina pod rukovodstvom predsednika Vučića poboljšala svoju međunarodnu poziciju i ekonomski napredovala.

Više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo, a naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta.

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

Kineska delegacija imala je oko 400 članova, a posetu su pratili i brojni novinari iz Kine.

Tokom boravka predsednika Sija preduzete su posebne bezbednosne mere u kojima je bilo angažovano oko 6 600 policajaca.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, a koju je započeo 5. maja susretom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Iz Beograda kineski predsednik odlazi u Budimpeštu gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

Vučević: Predsedniče Si, hvala na poseti!

Premijer Srbije Miloš Vučević ispratio je kineskog predsednika Si Đinpinga na aerodromu Nikola Tesla, zahvalivši se na poseti. “Poštovani predsedniče Si, dragi prijatelju!

Srbija Vam je zahvalna na bratskoj ljubavi i časti koju ste nam ukazali svojom posetom! Srbi su narod čiste duše i velikog srca i naša vrata širom su otvorena za svu braću i prijatelje iz Narodne Republike Kine koji ovde sa ljubavlju i dobrim namerama dolaze!

Srbija Vam je zahvalna na iskrenoj podršci koju pružate, pre svega, na polju očuvanja vitalnih nacionalnih interesa ali i ekonomskog i privrednog razvoja. Nadam se da će ovakve posete postati tradicija! Srećan put i do ponovnog susreta, dragi prijatelju”, naveo je Vučević na Instagramu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, a koju je započeo 5. maja susretom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Iz Beograda kineski predsednik odlazi u Budimpeštu gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: