Podeli vest

“Nedeljni strah” je postao uobičajen termin za napetost koju osećamo kako se bliži prvi radni dan. Ova tehnika vas oslobađa stresa i vodi ka uspehu, tvrde stručnjaci

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Shutterstock

Poslovna društvena mreža LinkedIn je prošle godine anketirala oko 3.000 profesionalaca u SAD i otkrila da je 66% prijavilo da oseća „nedeljne strahove“.

„Naši umovi imaju tendenciju da se bore protiv zadataka koji su dvosmisleni, stresni ili dosadni, tako da, naravno, želimo da odložimo razmišljanje o poslu što je duže moguće“, kaže stručnjak za produktivnost Kris Bejli za CNBC .

On dodaje da odugovlačenje samo nagomilava dodatni stres. Ne postoji magični lek za nedeljne strahove, ali ove tri strategije, koje preporučuje Bejli, mogu pomoći:

Postavite tri cilja za sedmicu pred vama

Tajna pobede nad nedeljnim strahovima je stvaranje plana za sledeću nedelju, jer Bejli kaže da za većinu nas suočavanje sa nejasnoćom izaziva stres i anksioznost.

Njegova omiljena tehnika za olakšanje u nedelji koja je pred nama je „pravilo trojke“. Navedite tri cilja koje želite da postignete, bilo na poslu ili u privatnom životu. Postavljanje takvih namera vam omogućava da „razmislite o tome kako želite da usmerite svoje vreme, pažnju i energiju“, objašnjava Bejli. „Onda možete da prilagodite svoje dnevne zadatke postizanju ovih ciljeva”, dodaje on.

Napravite listu zadataka i listu dostignuća

Nedeljni strahovi često mogu prerasti u sumnju u sebe i prezir, ali ljutnja na sebe je kontraproduktivna, a protivotrov za takva osećanja je razmišljanje o vašim dostignućima i organizovanje vaših misli.

Bejli preporučuje da vodite listu dostignuća i zadataka, a zatim da ažurirate obe liste svake nedelje. Vaša lista dostignuća treba da istakne nekoliko stvari na koje ste ponosni, stvari koje ste poboljšali u odnosu na prošlu nedelju, makar to bile i da ste ustali par minuta ranije.

„Brzo zaboravimo šta smo postigli i umesto toga se fokusiramo na sve stvari koje još nismo uradili“, kaže on. „Ali ako odvojite trenutak da sebi čestitate na svom napretku koji ste napravili i planirate unapred, to vam može povećati samopouzdanje i pokrenuti vas za sledeću nedelju”

Pronađite ritual nege o sebi

„Put do produktivnosti vodi ravno kroz smirenost, jer ako možemo da zadržimo prisebnost dok se uslovi našeg rada ili našeg života menjaju, još uvek možemo da postignemo ono što želimo“, kaže Bejli.

Vežbanje brige o sebi može nam pomoći da se nosimo tokom turbulentnih vremena ili da ublažimo osećaj anksioznosti – Bejli navodi vođenje dnevnika, pozivanje prijatelja, praktikovanje meditacije ili provođenje vremena sa ljudima koji vas inspirišu kao odlične primere brige o sebi.

Najvažnija stvar je razvijanje plana nege o sebi i pridržavanjeistog, jer tako imate čime da utišate sve negativne misli i radujte se svakoj nedelji.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: