Podeli vest

Ekološke table, ekološka ostrva i parkirališta za bicikle u školama samo su neki od rezultata projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

GIZ
Foto:GIZ Miodrag Bogdanovic

Postavljanje pet ekoloških tabli i četiri parkirališta za bicikle u školskim dvorištima u Boru, 21 kontejnera za separaciju otpada i sedam reciklažnih  i osam eko ostrva sa 32 kante za separaciju otpada u Knjaževcu i prikupljanje 2.266 kilograma reciklažnog materijala u Somboru  – samo su neki od rezultata četiri lokalne inicijative koje su predstavljeni na skupu održanom danas u Beogradu u Kongresnom centru Envoy.

Sprovođenje ovih inicijativa u proteklih godinu i po dana podržao je Fond za održivi lokalni razvoj, koji podržavaju Švajcarska i Nemačka razvojna saradnja, a implementira GIZ u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

Realizacija četiri inicijative u okviru Fonda za lokalni razvoj podrazmevala je i druge aktivnosti poput organizacije edukativnih radionica, štampanja brošura i lifleta, komunikacije i informisanja javnosti putem medija i socijalnih mreža, izrade nastavnih materijala o održivom razvoju…

Inicijative u Boru, Somboru, Požegi, Knjaževcu i Pirotu sproveli su Timočki klub iz Knjaževaca, Somborski edukativni centar. Građanska Alijansa za socijalnu inkluziju GASI iz Požege i Društvo mladih istraživača iz Bora,

U fokusu njihovih aktivnosti bili su i saradnja sa lokalnim samoupravama u procesu izrade razvojnih dokumenata u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine i podizanje svesti građana, pre svega mladih, o značaju zaštite životne sredine. Ova saradnja je u Pirotu rezultovala usvajanjem Akcionog plan javnog zdravlja Grada Pirota 2022-2024 krajem juna, dok je u ostalim gradovima izrada i usvajanje razvojnih dokumenata u oblasti zdravlja i zaštite životne sredine u toku. Doprinos inicijativa ovim procesima bio je različit, od učešća u radu radnih grupa, do sprovođenja ispitivanja potreba građana, organizacije javnih rasprava i  tribina i izrade tekstualnih predloga.

Skupu u Beogradu prisustvovala je i Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za Agendu 2030, koja se zahvalila partnerima iz Švajcarske i Nemačke razvojne saradnje i istakla da su inicijative koje su realizovane veoma značajne jer doprinose razvojnim kapacitetima lokalnih samouprava.

“Jedinice lokalne samouprave su ključne za dostizanje većine ciljeva održivog razvoja, ne samo onih koji se tiču zaštite životne sredine. Zato se, za razliku od većine zemalja, Srbija opredelila da na nacionalnom nivou da podjedanku važnost svim ciljevima održivog razvoja, a da gradovi i opštine imaju mogućnost da određuju prioritetne ciljeve u odnosu na svoje specifičnosti. Na taj način možemo postići da se put ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja poklapa sa potrebama građana,” rekla je Đukić Dejanović.

S njom se složio i Ričard Koli (Richard Kohli), šef saradnje Ambasade Švajcarske.”Lokalne samouprave imaju veoma važnu ulogu u opštedruštvenom dijalogu koji vodi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, jer su najbliže građanima. Napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja direktno je povezan sa njihovim kapacitetom da doprinesu boljem kvalitetu životu građana,” objasnio je Koli.

Kristijan Šiling (Christian Schilling), šef Odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke pozdravio je odluku Vlade Republike Srbije da lokalnim samoupravama da važnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i istakao da upravo momenti poput aktuelne energetske krize mogu dati podsticaj za razgovor i saradnju nacionalnog i lokalnog nivoa u pronalaženje rešenja koja su u skladu sa održivim razvojem.

Događaju su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava Sombora i Bora, kao i veliki broj predstavnika organizacija civilnog društva, partnerskih institucija i eksperata iz ove oblasti.  


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: