Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca uputilo je otvoreno pismo poslanici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić povodom, kako tvrdi UST, neistina koje je iznela tokom rasprave o pravosudnim zakonima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupstina srbije
TANJUG/ RADE PRELIC/ARHIVA

U saopštenju UST navodi da način na koji je Tepić u sredu govorila tokom rasprave o pravosudnim zakonima govori o tome da ona nema elementarnu predstavu o evropskim standardima u pogledu zabrane nedozvoljenog uticaja na javne tužioce.

Iz UST-a smatraju da izostanak bilo kakve reakcije predlagača zakona, takođe dovoljno govori o tome koliku ”tektonsku” promenu novi zakoni o kojima se raspravljalo u skupštini u sebi nose.

Apsolutno niko, ni Ministarstvo pravde, ni Državno veće tužilaca, niti Poverenik za samostalnost tužilaštva, navodi se u otvorenom pismu, ne smeju i ne mogu da odgovore na neistine koje je iznela poslanica.

Prema viđenju ovog strukovnog udruženja, Tepićeva učestvuje u svojevrsnoj kampanji protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Višeg javnog tužioca, inače predsednika UST, jer joj, kao i drugim pojedincima smeta što tokom mandata Nenada Stefanovića u VJT-u nema tzv. afera, koje bi joj, kako kažu, poslužile za dalje unižavanje pravosuđa”.

Podsećaju da su pre dva dana svi zainteresovani novinari iz prve ruke mogli da prisustvuju predstavljanju rezultata rada VJT u Beogradu ali, kako tvrde, nisu došli mediji koji kao i Tepić plasiraju teze kojima se pokušava urušavanje integriteta VJT i uopšte ne pokazuju zainteresovanost za rad tog tužilaštva.

U saopštenju se precizira da je u toku 2022. godine Više javno tužilštvo u Beogradu vodilo 547 istrage i 49 dokaznih radnji protiv 822 osumnjičena, podiglo je 533 optužnice protiv 818 okrivljenih, u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije vođeno je 69 istraga protiv 197 osumnjičenih, a u 82 predmeta optužena su 133 okrivljena, zaplenjena imovina velike vrednosti proistekla iz krivičnog dela… Iz UST-a napominju da uprkos očekivanjima pojedinaca kojima “džepove pune Soroši i ambasade Кvinte”, Palata pravde se izborom Stefanovića nije srušila, već kako ističu, tužilaštvo radi odlično, otvoreno je za javnost i ništa ne krije.

Ocenjuje se da upravo to izuzetno nervira Tepićevu.

Takođe, iz UST navode da VJT ne samo da radi odlično u pogledu krivičnih dela iz svoje direktne nadležnosti, već preduzima i odlučne korake u oblastima u kojima primarno ne postupa, poput nelegalne gradnje i predlaže da se na ”investitore” primeni Zakon o oduzimanju imovine prostekle iz krivičnog dela, što sigurno obeshrabruje potencijalne izvršioce ovog krivičnog dela.

Zbog toga, UST zaključije da je izlišna sva lažna zabrinutost koju Tepić promoviše u Narodnoj skuštini sa ciljem dovođenja laičkog dela javnosti u zabludu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…