Podeli vest

Optimizam je jedan od važnih mehanizama za suočavanje sa životnim izazovima. U vreme loših vesti i događaja neretko se ovaj mehanizam gubi. Srećom, postoje metode kojim se optimizam može vratiti, a psiholozi savetuju da počnete od promene načina razmišljanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Kako promeniti obrazac razmišljanja?

Jedan od ključnih koraka ka buđenju optimizma je postavljanje temelja sa pozitivnim obrascom razmišljanja. Umesto fokusiranja na probleme i negativnosti, psiholozi preporučuju da se usredsredimo na rešenja i mogućnosti. Ovo se može postići vežbom prepoznavanja negativnih misli i njihovim zamenjivanjem pozitivnim afirmacijama. Takođe je važno da se prihvati da neke stvari ne možemo kontrolisati i da se fokus usmeri na ono što možemo kontrolisati.

Vežbanje zahvalnosti

Istraživanja su pokazala da vežbanje zahvalnosti može značajno povećati osećaj sreće i optimizma. Svaki dan, zapišite nekoliko stvari na kojima ste zahvalni. To mogu biti sitnice poput dobrog obroka, prijatnog razgovora sa prijateljem ili sunčanog dana. Vežbanje zahvalnosti pomaže nam da prepoznamo pozitivne aspekte u našem životu i fokusiramo se na njih.

Okruživanje pozitivnim ljudima

Naše okruženje ima veliki uticaj na naše raspoloženje i način razmišljanja. Stoga je važno okružiti se pozitivnim ljudima koji nas podržavaju i podstiču na optimizam. Potražite društvo onih koji imaju pozitivan pogled na život, jer će njihova energija i stavovi biti zarazni.

Postavljanje realnih ciljeva

Postavljanje ciljeva je važno za lični rast i razvoj. Međutim, postavljanje nerealnih ili nedostižnih ciljeva može dovesti do razočaranja i gubitka optimizma. Umesto toga, psiholozi preporučuju postavljanje realnih i merljivih ciljeva koji su usklađeni sa našim sposobnostima i vrednostima. Postepeno ostvarivanje tih ciljeva pomoći će nam da održimo pozitivan pogled na život.

Briga o sebi

Fizičko i mentalno blagostanje igraju ključnu ulogu u održavanju optimizma. Psiholozi naglašavaju važnost brige o sebi kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu, dovoljno sna i relaksaciju. Takođe je važno pridavati pažnju svom emocionalnom stanju i potražiti pomoć stručnjaka ako je potrebno.

Psihološkinja Tatijana Debelić za portal “Budi dobro” izdvaja i 5 saveta kojih se treba pridržavati u dobrim i lošim sitacijama koji vam mogu pomoći.

5 saveta kojih se dobro prisetiti kad mislite da vam sve ide loše

  1. Proći će
  2. Zasuči rukave i daj sve od sebe to prebrodiš
  3. Nije celi tvoj život loš niti pogrešan ako si pogrešio ili ti se dogodilo nešto loše
  4. Izvuci pouku iz tog iskustva
  5. Smatraj svaki izazov i poteškoću prilikom za učenje

5 savjeta kad vam sve ide dobro

  1. Smatraj da će rezultati trajati
  2. Pogledaj kako je sve pozitnivno taj događaj uticao na tvoj život
  3. Pogledaj koliko zasluga za to lepo što ti se dogodilo možeš pripisati upravo sebi
  4. Uživaj u tome što se dogodilo
  5. Razmisli šta bi još mogao uraditi da se tako nešto dobro ponovno i dogodi

Probuditi optimizam u sebi zahteva svesnu odluku i vežbanje novih načina razmišljanja.

ažno je zapamtiti da je optimizam veština koju možemo naučiti i razviti tokom vremena, i da nam može doneti mnoge koristi za našu dobrobit i kvalitet života


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: