Podeli vest


Šefica kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas da će ove godine globalni rast iznositi 3,1 odsto, a naredne godine 3,2 odsto, dok za Srbiju očekuju rast od 3,3 odsto ove godine, a u 2025. godini rast od čak 4,5 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rast p

“Očekujemo privredni rast Srbije u 2024. godini od 3,3 odsto. Takođe očekujemo privredni rast od čak 4,5 odsto sledeće godine. Uz to, misija MMF-a će sledeće nedelje biti u Beogradu kako bi započela razgovore za treću reviziju u okviru stendbaj aranžmana”, rekla je Ustjugova Tanjugu na Kopaonik biznis forumu.

Dodala je da će MMF revidirati svoje projekcije rasta i za 2024. i 2025. godinu.

“Kada je reč o celom regionu Zapadnog Balkana, dinamika rasta je drugačija. Neke zemlje će imati sporiji rast, neke će imati veći rast. Sve u svemu, rast će se kretati od 2,5 odsto do četiri odstou regionu Zapadnog Balkana, sa prosekom od 3,3 odsto, što je upravo očekivani rast Srbije za 2024. godinu”, navela je Ustjugova.

Na pitanje kako MMF vidi vezu između Ekpo projekta u Srbiji i rasta BDP-a, ona je rekla da pripreme za Ekspo 2027. godine mogu da doprinesu privrednom rastu Srbije.

“Mislim da kao i svaka druga javna investicija može pozitivno da doprinese rastu 2025, 2026. i 2027. godine, u zavisnosti od toga kada će tačno projekti biti realizovani”, rekla je Ustjugova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: