Podeli vest

Crnogorska skupština je usvojila i Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CRNA GORA PARLAMENT
Foto: Shutterstock

Crnogorska skupština usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, protiv koje su glasali samo poslanici Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Na Rezoluciju je poslanik Demosa Miodrag Lekić podneo šest amandmana, a Marko Milačić (Prava Crna Gora) sedam, ali nijedan nije prihvaćen.

Skupština je usvojila i Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici.

Za Rezoluciju je glasalo 40 poslanika, tri su bili protiv, a 28 uzdržanih.

Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici podnela je Demokratska Crna Gora, a poslanik Momo Koprivica je u obrazloženju ranije rekao da su Piva i Velika prošle kroz stradanje i raspeće.

“Pivske i veličke žrtve ugrađene su u večni temelj slobode i dostojanstva našeg naroda”, rekao je.

On je tada rekao da Rezolucija daje konkretne podsticaje da država preduzme određene mere:

“Da se 7. jun i 28. jul ustanove za dane sećanja na žrtve nacifašizma u Pivi i Velici. Drugo – da se formira mešovita državna komisija, čiji bi zadatak bio prikupljanje i temeljna obrada činjenica i dokumentacione i druge građe, kako bi se dodatno rasvetilili ovi zločini i popisala imena žrtava”.

Rezolucija je, kako je rekao, i podsticaj da vlada planira izgradnju memorijalnih centara u Pivi i Velici, kao i da se ovim zločinima nađe mesto u nastavnim programima.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (DF) je rekao da je rasprava o ovom dokumentu važna, jer se o ovim zločinima nije dovoljno govorilo.

Inače, današnja sednica parlamenta bila je zakazana u podne, ali je bez bilo kakvih objašnjenja počela sa četiri sata zakašnjenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: