Podeli vest

Poslanici Evropskog parlamenta iz grupa ”Zeleni-slobodna Evropa”, ”Grupe evropskih partija”, ”Grupe obnove”, i ”Leve grupe”, podneli su 11amandmana na izveštaj EP o Srbiji od 104 tačke koji je usvojen na odboru za spoljne poslove, a u kojima su izrazili niz zabrinutosti na različite teme.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BILČIK
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ARHIVA

Pored toga, izvestialc EP za Srbiju Vladimir Bilčik podneo je i usmeni amandman, rekavši da ”Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu”.

Kako prenosi Juropijen Vestern Balkans, usmeni amandmani se samo u izuzetnim slučajevima mogu podneti na razmatranje na plenarnoj sednici EP pre nego što se tekst koji se razmatra stavi na glasanje.

U ime koalicije Zeleni-Slobodna Evropa, poslanica Ursula fon der Lajen podnela je amandman na tačku koja govori o ”pozitivnim signalima o deeskalaciji tenzija” između Beograda i Prištine, i tražila da se u tekst izveštaja doda da su ”primećeni pojedini pozitivni signali o deeskalaciji tenzija”, što je, kako se navodi u tekstu amandmana, ”dobra baza za dalju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”.

Pored toga, ona je amandmanom zatražila da se u tekst izveštaja doda da EU ”izražava duboko žaljenje zbog glasa Srbije u Savetu evropskih ministara da se Kosovu ne dozvoli članstvo, što je, smatra ona, kršenje dogovora iz Ohrida od 18. marta 2023, kao i zbog bojkota lokalnih izbora na Kosovu 23. aprila koji je orkestrirao Beograd, i zbog zastrašivanja srpskih opozicionih političara u ovom konekstu”.

Autor izveštaja Vladimir Bilčik, je u ime ”Grupe evropskih narodnih partija” (PPE) uložio amandman na tačku koja se odnosi na važnost regionalne saradnje o ratnim zločinima i nestalim licima, tražeći da se u tekst tačke unese da se ”pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama na sastanku 2. maja, u kontesktu dijaloga između Beograda i Prištine, i poziva na njenu implementaciju.

Poziva se na transparentnost i inkluzivnost u izveštajima o implementaciji”. On je pored toga zatražio da se u izveštaj doda da je napravljen ”imajući u vidu dogovor postignut u Briselu 27. februara i Ohridski sporazum iz 18. marta, kao i aneks za iplementaciju sporazuma”.

U jednom od amandmana traži se da doda ”izraz zabrinutosti o slučaju Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke premeštene sa slučaja, nakon što su započele istragu o slučaju korupcije. Pored toga, jedan od amandmana traži da se iz izveštaja ukloni rečenica: ”Pozdravlja se uspostavljanje radne grupe za zaštitu novinara unutar kabineta premijerke”.

Jedan od amandmana traži da se u izveštaj doda ”izraz žaljenja o činjenici da visoko rangirani članovi srpske vlade nastavljaju da trivijalizuju i ismevaju slučaj ‘Savamala’ u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava”.

Ursula fon der Lajen je takođe uložila amandman da se u tekst izveštaja doda da su mediji ”bliski vlasti” glavni izvor ”anti-EU i pro-ruskih narativa u Srbiji”, i da su ”doprineli opadanju podrške pristupanju EU javnosti u Srbiji”.

Poslanik Emanuel Morel je u ime ”Leve grupe” zatražio da se u tekstu izveštaja ”naglasi istorijska povezanost i prijateljstvo koji ujedinjuju narode evropske unije i srpski narod”.

On je takođe zatražio da se doda rečenica: ”Primećuje se, uz zadovoljstvo, eksplicitan zahtev srpskih vlasti da bosanski Srbi reintegrišu svoje predstavnike u institucije BiH; poziva se Srbija da nastavi sa radom na snižavanju tenzija između vlasti Republike Srpske i federalnih vlasti Bosne i Hercegovine”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: