Podeli vest

Nemački parlament je danas odobrio novi zakon o imigraciji osmišljen da privuče kvalifikovane radnike u zemlju, koja pati od nedostatka radne snage koji opterećuje ekonomiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kompanija
Foto: Pixabay

Zakon je usvojen sa 388 glasova “za” – za njega je glasala vladajuća SPD, liberalni FDP i Zeleni, dok je 234 poslanika glasalo “protiv”, a 31 je bio uzdržan, preneo je Rojters. Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, tvrdeći da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika. Protiv je bila i krajnje desničarska partija AfD.

Zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Nemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Početkom ove godine, Udruženje nemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) je saopštilo da se više od polovine nemačkih kompanija bore da popune slobodna radna mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju je na najvišem nivou, utvrdio je DIHK u istraživanju koje je uradio u 22.000 preduzeća, od kojih je 53 odsto prijavio manjak radne snge.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: