Podeli vest

Glasanje na izborima za narodne poslanike danas se ponovlja na jednom biračkom mestu u Bujanovcu. Šaip Kamberi bori se za poslaničku klupu, šanse teoretske

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

izbori
Foto: Shutterstock

Srbija posle gotovo mesec dana nema konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila. Zvanični i konačni rezultati će biti poznati tek kada se danas završi glasanje na ponovljenim izborima u mestu Veliki Trnovac kod Bujanovca na biračkom mestu broj šest.

Na tom biraškom mestu Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i prvi na izbornoj listi Koalicije Albanaca doline bori se za poslaničko mesto i potrebno mu je da od 1.089 upisanih birača njih 630 zaokruži njegovu listu.

To bi značilo da izlaznost na ovom biračkom mestu bude preko 55% i da svi zaokruže Kamberija. Ako se ima u vidu da je 3. aprila na ovom biračkom mestu izlaznost bila 23%, da je lista Kamberija dobila 226 glasova, a da je 2020. kada su bili održani lokalni i parlamentarni izlaznost bila 53%, Šaip Kamberi ima samo teoretske šanse da se izbori za poslaničko mesto. Tako je gotovo izvesno da je ovo utakmica bez rezultatskog značaja u kojoj se sastav parlamenta verovatno neće menjati.

Izgled “preliminarnog” parlamenta”

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta, na kojima je glasalo 3,8 miliona birača, lista okupljena oko SNS, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, sa 42,97 odsto glasiva obezbedila je 120 poslaničkih mandata.

Lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” osvojila je 11,44 odsto glasova. U skupštinske pa će u skupštinske klupe sesti 32 poslanika sa te liste, koju su činile SPS, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije. Ipak, prema nepotvrđenim rezultatima, nakon ponovljenih izbora od 16. aprila SPS je dobio još jedno poslaničko mesto.

Lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojila je 13,68 odsto glasova, pa će imati 38 poslanika u parlamentu, koji će doći iz stranaka koje su tu listu i sačinjavale – Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka.

Poslanike će u novom sazivu imati i koalicija Nada, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS koji predvodi Vojislav Mihailović, kojima na osnovu 5,37 odsto osvojenih glasova, pripada 15 mandata.

Lista “Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Chuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović” biće predstavljena sa 13 poslanika, jer je osvojila 4,7 odsto glasova.

Koaliciji Dveri-POKS glasove je dalo 3,8 odsto birača, pa će u poslaničke redove sesti 10 poslanika sa njihove liste.

“Boje” jedine stranke koja je samostalno ušla u parlament, Zavetnika, braniće 10 poslanika, zahvaljujući 3,71 osvojenom procentu glasova birača, a to je, inače, prvi put da će predstavnici ove partije sesti u Skupštinu Srbije.

Kad je reč o manjinskim partijama i koalicijama, Savez vojvođanskih Mađara prem preliminarnim rezultatima koji ne uključuju ponovljene izbore 16. aprila imaće pet poslanika. Međutim, nepotvrđeni rezultati kažu da će u poslaničke klupe ipak sesti samo četiri poslanika.

SPS je, dakle, posle 16 aprila, prema nepotvrđenim rezultatima dobio jednog poslanika, a Savez vojvođanskih Mađara izgubio jednog.

Lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” tri, a SDA Sandžaka dva poslanika.

Dva poslanika imaće i lista Zajedno za Vojvodinu, pa će u skupštinske klupe prvi put sesti i predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov.

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja birališta da proglasi konačne rezultate izbora, ali taj rok može da se produži ukoliko se čeka odluka Komisije o prigovorima ili Upravnog suda po žalbama.

Po proglašenju konačnih rezultata izbora, počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, da bi, posle potvrđivanja mandata novim poslanicima i izbora predsednika Skupštine, počeo rok od 90 dana za izbor nove vlade.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: