Podeli vest

Oblačno vreme i smena sunca i kiše ne znači da UV zračenje ne postoji. Republički hidrometeorološki zavod svakodnevno objavljuje indekse UV zračenja, a iako je vreme promenljivo u pojedinim delovima Srbije UV zračenje je izuzetno visoko

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Ultravioletno (UV) zračenje sastavni je deo sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. Iako veći deo UV zračenja biva apsorbovan tokom prolaska kroz ozonski omotač Zemljine kugle, deo zračenja (UVA) koji prođe do površine može imati uticaja na zdravlje ljudi.

Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC. UVA zrakeci imaju najdužu talasnu dužinu i mogu prodrijeti duboko u kožu, uzrokujući prerano starenje kože, bore i druge estetske probleme. UVB zraci imaju kraću talasnu dužinu i uzrokuju opekotine od sunca te su glavni krivci za razvoj raka kože. Srećom, većina UVC zraka se apsorbira u atmosferi i ne doseže površinu Zemlje.

Zaštita od UV zračenja je od izuzetne važnosti kako bismo sačuvali zdravlje kože i smanjili rizik od razvoja raka kože. Evo nekoliko ključnih načina zaštite od UV zračenja:

  1. Korišćenje zaštitnih sredstava za sunčanje: Redovna upotreba krema za sunčanje ključna je za zaštitu kože od UV zračenja. Odaberite kremu s SPF (zaštitnim faktorom od sunca) od najmanje 30 i širokim spektrom zaštite koja štiti od UVA i UVB zraka. Nanesite kremu najmanje 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu i ponovite postupak svaka 2 sata ili češće ako se znojite ili plivate.
  2. Nošenje zaštitne odeće: Odeća može pružiti dodatnu zaštitu od sunca. Birajte lagane komade odeće najbolje i dugih rukava i nogavica kako biste smanjili izloženost UV zračenju. Takođe, možete potražiti odeću s ugrađenim UPF (faktorom zaštite od sunca) koji pruža dodatnu barijeru od UV zraka posebno ako radite na otvorenom.
  3. Korišćenje zaštitnih sunčanih naočara: UV zrake mogu imati štetan utjecaj na oči. Odaberite sunčane naočare koje pružaju 100-postotnu zaštitu od UVA i UVB zraka kako biste zaštitili oči od oštećenja. Takođe, odabir naočara s velikim okvirom ili wraparound stilom može smanjiti prodor svetlosti sa strane.
  4. Izbjegavanje sunca u najintenzivnijem delu dana: Izlaganje suncu treba izbjegavati u najtoplijem delu dana, obično od 10 sati ujutro do 4 sata poslepodne. Sunce je tada najjače, pa je rizik od opekotina i oštećenja kože veći.
  5. Nemojte zaboraviti na usne: Usnama takođe treba zaštitu od sunca. Koristite balzam za usne s SPF kako biste sprečili opekline i dehidraciju usana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: