Predsednik Srbije objavio je tačan procenat povećanja penzija, najavio povećanje vrednosti turističkih vaučera i govorio o ishodu sastanka sa radnicima Fijata

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Agencije

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje da će uspešno biti završeni razgovori sa radnicima Fijata.

„Već dva sata vodimo razgovore sa radnicima Fijata. Komplikovana je situacija. Mislim da smo blizu dogovora i pustićemo da oni govore o detaljima“, rekao je Vučić na početku obraćanju građanima.

Rekao je da će vlast nastaviti sa Stelantisom da radi da bi se dobar deo obaveza mogao u narednih nekoliko dana ispuniti.

„Za dogovore je uvek potrebno postizanje kompromisa. Zahvalan sam na korektnosti radnika, koji su razumeli zakonska ograničenja, i mislim da smo učinili mnogo, napravili veliki pomak. Očekujem da sa uspehom završimo te razgovore“, kazao je on.

Vučić o povećanju minimalne cene rada i penzija

Ukupno povećanje penzija, zaključno sa 1. januarom naredne godine, iznositi 19,1 odsto, kao i da očekuje značajno uvećanje minimalne zarade, koju će pratiti dvocifren rast plata u javnom sektoru.

Vučić je, u obraćanju javnosti, podsetio da 15. avgusta počinju razgovori poslodavaca i sindikata, oko cene minimalne zarade.

“Nadamo se da će postiće dogovor, u suprotnom od 1. septembra se uključuje država u te razgovofe, jer moramo brzo to da završimo, da bismo išli u budžet sa tom cenom minimalne zarade”, rekao je Vučić.

Ponovio je da očekuje značajno povećanje minimalne zarade, dodajući da je država spremna da pomogne poslodavcima na različite načine.

“Kroz smanjenje doprinosa, da smanjimo poreze i doprinose na zarade na 60,2 odsto, što bi bilo nikad niže, i to je jedna od reformskih stvari koje smo preduzeli još od 2014. godine, da olakšavamo poslodavcima. I da povećamo neoporozevani deo dohotka.

Gledaćemo da najvehci deo troškova minimalne zarade država preuzme na sebe, što će značajno uvećati i prosečne zarade”, rekao je Vučić.

Dodao je da je na minimalnoj zaradi 325.000 ljudi, a to znači da se povećava plata najsiromašnijima, a i ne samo njima, jer će se ostali onda truditi da to prate, kao i da će povećanje minialca, pratiti i dfocifren rast plata u javnom sektoru.

Vučić je naveo i da je fleš procena međugodišnje inflacije između 9 i 9,2 odsto.

Predsednik je naveo i da će penzije zaključno sa 1.junuarom naredne godine porasti 19,1 odsto, što je najveće povejćanje.

“Verujem da je to malo ko očekivao. Plate će rasti dvocifeno u javnom sektoru, a verujemo da će usled dogovora minimalac biti značajnije povećan, da smanjimo jaz između siromašnijih i bogatijih”, rekao je Vučić.

Vaučeri će umesto 5.000, iznositi 15.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će 200.000 građana, koji ispunjavaju uslove, dobiti vaučere koji će umesto 5.000 sada iznositi 15.000 dinara

On je reka da je ova mera doneta iz dva razloga.

“Jedan je dalje upoznavanje ljudi sa sopstvenom zemljom, da više zavole Srbiju, da novac ostane u Srbiji koliko god je moguće, a drugi razlog je kovid koji se rasplamsao na Mediterani. I najbolje je i nasigurnije da zdravstvenu zaštitu dobijete u svojoj zemlji”, rekao je Vučić.

On je podsetio na potrebu da se primi četvrta doza vakcine, za koju je otkrio da će sam primiti i pozvao građane da odmor provedu u Srbiji.

Pravo na vaučere, kako je rekao imaće gotovo svi sem onih koji imaju visoka primanja.

Vučić: Imaćemo dovoljno osnovnih životnih namirnica

On dodaje da što se hrane tiče, država ima više nego dovoljno svih osnovnih namirnica. 

– Videli ste sa šećerom, kako se napravi tenzija i šteta bez potrebe. Na kraju ćemo da bacimo pola tog šećera iz kuća. Uvek se lakše veruje negativnim glasinama, nego normalnom pozitivnom obaveštavanju. Kad vam kažem da imamo šećera imamo ga, znamo u kilogram koliko imamo – istakao je predsednik.

Vučić je rekao da računa na ludilo u regionu, i da će dolaziti komšije iz regiona da kupuju kod nas.

Poltička i ekonomska situacija u Evropi sve komplikovanija

Kako odmiče rat u Ukrajini, ekonomska i politička situacija u Evropi i svetu sve je komplikovanija, ukazao je danas predsednik Aleksandar Vučić i naveo da se Srbija trudi, da na dnevnom nivou, kroz razgovore sa partnerima iz regiona i Evrope, nađe sva moguća rešenja za predstojeću kritičnu jesen i zimu.

“Kako rat u Ukrajini dobija na zamahu, tako je situacija, i politička i ekonomska, u svetu sve komplikovanija, posebno imajći u vidu da su ruske snage u naletu i da je zamah njihove ofanzive sve snažniji. Pokazuje se da nisu bili u pravu svi koji su govori da će biti drugačiji rezultat ratnih zbivanja”, ukazao je Vučić u obraćaju javnosti.

To, upozorio je, donosi i drugačije okolnosti u vezi sa ekonomskom situacijom u Evropi i Srbiji, navodeći da je situacija neuporedivo ozbiljnija od one koju vidimo i možemo da sagledamo.

“Trudimo se da na dnevnom nivou, u razgovorima sa svima u okruženju, sa predstavnicima Evrope, nađemo što je moguće više rešenja za jesen i zimu, jer će nama biti kritični i treći i četvrti kvartal”, rekao je Vučić.

Toliko je, kaže, kriza sa energentima, hranom i cenama, velika na evropskom i svetskom nivou, da nije jednostavno iz toga izaći.

Vučić: Da atomske bombe padaju po svetu imali bismo dovoljno gasa za dva meseca

“sve je u našem domenu, i ne zavisi od toga hoće li neko da prekine nešto ili ne. Za gas su vesti dobre. Skupe, ali dobre. Sve smo platili, da imate u vidu”, kazao je Vučić.

Vučić rekao da su najveći rizici sa kojima se Srbija suočava u predstojećem periodu nivo snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom.

On je u obraćanju javnosti istakao da su to problemi koji su pre svega uslovljeni krizom koja je zahvatila svet i najvise se odražavaju na energetiku i poljoprivredu.

Na sve to se nadovezuje potencijalna finansijska kriza uslovljena inflacijom zbog nedostatka energenata i hrane, a delimicno i prirodom rata i nesigurnosti koji utiču na ekonomiju, a zbog čega raste i cena novca.

Kada je u pitanju električna enrgija Vučih je rekao da se radi na remontu termoblokova kako bi bili završeni na vreme, ali da je problem u snabdevanju strujom i zbog niskog nivoa hidrologije, nedovljnih količina uglja.

Kaže da ima i problema, jer struju necemo moci lako da kupujemo, a trazimo garancije, da danas kupimo za zimu i te cene su visoke sto ugorzava finansisjku stabilnost.

Što se tiče gasa, kaze da tu ima dobrih vesti, jer je postignut ugovor sa Gaspormom, za 62 posto potreba, a za 38 potreba zakupljeno je skladište u Mađarskoj gde će za dva naredna meseca biti napunjeno 147 miliona kubnih metara gasa.

Za to vreme po ceni ruskog gasa napuniće se naš deo Banatskog Dvora, sa 250 miliona kubnih metara gasa.

“Do septembra imacemo rezervi od 400 miliona kubnih metra gasa, a do oktobra se očekuje preko 500 miliona kubnih metara, a naš ciljj je da dođemo do 700 miliona”, rekao je Vucić, navodeci da sa tim količinama moze da se preživi dva meseca bez problema.

Nikada takve rezerve nismo imali, a za sve se staramo danas da uradimo. To su dobre vesti, ali je to sve košta, ukazao je predsednik i naveo da je sve placeno.

Najveci problem je sa nafotm, mada Srbija danas ima najniže cene derivata na pumpama, istakao je.

Vucić je naveo da dve komapnije ne uvoze dizel i benzin i da sve se svelo na NIS, pri čemu rafinerija u Pančevu radi sa 100 posto kapaciteta.

“Imamo strateski problem jer zamenu za rusku naftu moramo da pronađemo, traze se resenja”, rekao je Vucić, navodeći da smo u velikom problemu jer nafta moze samo preko jadranskog naftovoda i da zato mora dda se reši pitanje NIS-a.

Vučić: 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno tražilo da Srbija uvede sankcije Rusiji

Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti pridruživanja Srbije sankcijama protiv Rusije, ali da to ne znači da Beograd treba da napusti evropski put.

Vučić je rekao da zbog pritisaka sa kojima se suočio na samitu u četvrtak, u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, “ne treba ići u drugu krajnost”.

“Vidim da u zemlji postoji velika histerija protiv EU, ali ne treba da pomislimo da možemo da imamo bolje partnere od onih iz EU ili da možemo da imamo neki drugi politički put. Nemojte da smetrnete s uma da novac koji imamo imamo zahvaljujući ogromnom broju investicija, koje su u najvećem broju iz EU, i podršci koju imamo od Unije”, kazao je Vučić.

Naveo je da to govori “zato što u politici mora da postoji racionalan pristup, i bar ponekad glas pragmatičnog pristupa koji vodi računa o interesima Srbije”.

“Nama u stranim kompanijama radi 300.000, a indirektno 500.000 ljudi. Najveći deo tih kompanija, bar dve trećine, su firme iz EU. Iako oni ne žele da čuju koliko je nama važno da sami odlučujemo o uvođenju sankcija i koliko su nam i Kinezi i Rusi značajni, mi nastavljamo evropski put”, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija na evropskom putu “mora mnogo toga da uradi do decembra”, pre svega u oblasti vladavine prava.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: