Podeli vest

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas uz replike, reklamiranje poslovnika i dobacivanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupština
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije obeležila je polemika poslanika vladajućih i opozicije, u okviru rasprave o predlogu da predsednik parlamenta bude Vladimir Orlić, uz čarke i dobacivanja, pominjanje “terapije”, reklamiranje povreda Poslovnika i pozive predsedavajućeg da se drže reda.

Šef poslanika SNS Milenko Jovanov je, na početku svog obraćanja, podsetio da je SNS sa svojim koalicionim partnerima na izborima 3. aprila ostvarila još jednu ubeljivu pobedu, a Aleksandar Vučić ubedljivo osvojio drugi mandat, u prvom krugu, što su poslanici SNS podržali aplauzom.

Usledila su dobacivanja pojedinih poslanika, a Jovanov je zatražio od predsedavajućeg da proveri da li su poslanici “sa one strane sale” uzeli terapiju za današji dan, što je opozicija ocenila ne samo kao ličnu, već i uvredu Skupštine, pa i Vladimira Orlića – kandidata kojega SNS predlaže za funkciju predsednika parlamenta.

Jovanov se obratio i Lutovcu, koji mu je dobacio nekoliko reči koje se nisu čule, i rekao mu da nema potrebe da dobacuje, jer će “posle ponovo da pobegne, kao što je navikao”.

Jovanov je dodao da je opozicija juče postavila stvari onako kako je želela, napravila presedan, misleći na obraćanje predsedavajućeg Vladete Jankovića, koje nije bilo po protokolu, i podržala ga aplauzom, te da se oni sada samo ponašaju po tom presedanu, pa će biti još aplauza.

Nakon što je obrazložio predlog da Orlić bude predsednik parlamenta, replicirao mu je lider demokrata Zoran Lutovac, rekavši da je Jovanov takvim nastpuom uvredio i stranačkog kandidata.

“Ako ovakav čovek predlaže kandidata za predsednika parlamenta vređa i biografiju Vladimira Orlića, čija je biografija za poštovane, unižava i svog kandidata i opoziciju i ovaj Dom”, rekao je Lutovac.

Poslanik “Ne davimo Beograd” Radomir Lazović nagalsio je da ne bi želeo da ga neko prestavi kao Jovanov Orlića, i ocenio da je “dramatizacija izlaganja” Jovanova pokušaj da se skene pažnja sa činjenice da naprednjaci nemaju više detalja koji potrkepljuju njihov predlog.

Dodao je i da su komentari Jovanova “razvejali nade” da će skupština biti mesto razmene argumenta.

Poslanik DS Srdan Milivojević rekao je, pošto, kaže, vidi nervozu kod poslanika vladajuće koalicije, da je “čuo da diplomirani pravnik deli lekarske dijagnoze”, te dodao da će neki poslanici, misleći na opoziiju, biti bedem i brana “prostakluku”, i boriti se argumentima.

Za reč se javio i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, na kojeg je Jovanov aludirao spominjuci “Boru Solunca”, i rekao da nema sumnje da se Jovanov izražavao uveredljivo.

Njegov stranački kolega Miroslav Aleksić rekao je da je Jovanov pričom o terapiji povredio dostojanstvo svih u novom sazivu i to već u prvom obraćanju.

“Znam da vam je strano da polemišete argumentima i činjenicama, ali barem pokušajte, jer ovde će biti opozicija koja će imati sta da kaže”, rekao je Aleksić.

Jovanov je uzvratio da je opozicija ta koja je juče pokazla kako zamišlja parlament.

“Vi ste pokazali juče kako zamišljate parlament. Vi, a ne mi, kršite Poslovnik, zlouptrebili ste mikorofon, reagovali frenetičnim aplauzom. Što sebi dozovljavate, pokušavate da zabranite nama. I kada pretite da teba da naučimo da imamo opoziicu, vi naučite da imate poslanike koji će se boriti za politku u koju veruju”, rekao je Jovanov.

On je poručio opoziciji i da ih je neko slagao kada im je rekao da politički sistem funkcionise tako što vlast ćuti i trpi, a opozicija napada i kritkuje.

“Naviknite se da niste na tviteru, orkuženi istomišljenicima koji će vam sve lajkovati, nego poslanicima koji će vam odgovarati. Fascinatno je koliko su neki ljudi opterećeni Vučićem, da nađu način da ga spomenu, da ga na neki način isprljaju, a jedini problem koji imate je što vam narod ne veruje. U tom smislu ste duboko porazeni”, naveo je Jovanov.

Prema njegovim recima, opozicija nema problem ni sa vladajućom koalicijom, ni sa Vučićem, već sa sopstvenim narodom koji ih, kaže, “nekako prepozna” bez obzira na koliko se frakcija podelili.

Poslanik SPS-a Ðorđe MIlićević pozvao je opoziciju da obrati pažnju na to šta se dešava, kada prvog dana izazove bez potrebe ovakvu sitauciju.

“Vaša zloupoteba pozicije, da biste proklamovali stavove za koje nije bilo ni mesto ni vreme… Molim vas da pokušate izlaganja da vratite u normalne tokove”, naveo je Milićević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: