Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic uručio je vidovdanska odlikovanja zasluznim pojedincima i institucijama

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ARHIVA

Na Vidovdan se vidi bolje nego ikada da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u istoriji, da je nije lako zaustaviti na tom putu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se, obraćajući se prisutnima,osvrnuo i na i predsednički mandati koji je dobio od građana i kazao da ne postiji veća čast od da dva puta zaredom osvojiti u prvom krugu tako veliko poverenje i podršku naroda, ali ni veća obaveza, a ni odgovornost od te, posebno u teškim vremenima kakva su danas.

„U svakoj reči koju sam izgovorio o Vidovdanu mogli ste da vidite kontradiktornost, sva pitanja sa kojima se suočavamo, a ne možemo odgovore da pružimo. Da li nam je danas potrebnija hrabrost da cucvamo sve što je naše, ili je potrebnija mudrost da gradimo i razvijamo se dalje, ili pak po malo jednog i drugog“, rekao je on.

Rekao je da zna koliko danas nije popularno da se o tome govori, i koliko je lakše reći da moramo da se držimo samo hrabrosti, velike srpske kuraži.

„Ja bih rekao da kada delimo plate, penzije ljudi moraju da znaju da ih imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, pogledu usmerenom u budućnost naše zemlje, i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske a, ni snažnije Srbije. Neretko govorim zbog toga, znajući da će mi oduzeti deo popularnosti, da moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bi imali što danas imamo i budućnost za našu decu“, podvukao je Vučić.

Istakao je da moramo imati istovremeno hrabrosti da njima u Evropi kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, hrabrost, i mišljenje koje ne mora da im se svidi.

Valjda je to Evropa različitosti, šarolikost pogleda na svet, dodao je on.

Srpskom narodu u Evropi, Americi, Australiji, svuda gde živi, poručio je da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo.

„Živimo u više država, imamo isti jezik i kulturu, Vidovdan kao praznik na praznicima. Na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe, prećutite kad vas neko napada, odgovorite mirom, trpeljivošću i strpljenjem. Veliki narodi poput nemačkog uspeli su da čuvaju sve što im je najvrednije i nije im bilo najvažnije u koliko zemalja žive“, kazao je on.

Vučić je istakao da moramo da gledamo i druge narode koji žive sa nama, da imamo najbliže i najbolji odnos prema mađarskoj, bošnjačkoj braći, od Slovaka, Rumuna, Rusina do romske braće.

„Moramo da živimo zajedno u jednoj istoj zemlji, jednako bogati i siromašni, iste muke nas muče kako zimu da preživimo, sa istim nadanjima gledamo u budućnost. Danas na dan kada se sve vidi hoću da kažem da ćemo zajedno prebroditi sve tesksoće, da ćemo umeti da podižemo Srbiju, da će Sbrija biti uspešna zemlja, koja će umeti sa čuva svoju samosvojnost, tradicionalna prijateljstva, koja neće dozvoliti nikome da ugrozi njenu samostalnost, nezavisnost, da bude svoj na some i čuva svoje prezime“, poručio je predsednik.

Istako je da će, ako sme da bira, uvek birati put mudrosti umesto velike kuraži jer kako je rekao želi da nas ima više, da imamo dobru ekonomiju, da napredujemo brzo.

„Ali kada se javno odričem velike kuraži neće je biti manje od onoga što su nas preci zadužili. Neka živi narodno jedinstvo i naša prelepa Srbija“, naglasio je Vučić.

Laureatima je rporučio da su svojim delovanjem mnogo toga učinili za našu zemlju, neki sportskim dostignućima, neki perom.

Zahvalio im se i poručio da imaju veliku odgovornost pred sobom da nastavie da podižu zemlju i narod.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: