Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je njegov predlog za premijerku Ana Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alekandar vucic
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je kandidat za predsednika buduće vlade Srbije Ana Brnabić.

“U skladu sa Ustavom, pošto sam saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, njih 10, a bio je 51 učesnik konsultacija, doneo sam odluku o predlogu kandidata za predsednika vlade. Odluka je bila komplikovana i složena i unutar najveće stranke u zemlje, sa koalicionim partnerima”, rekao je Vučić i dodao da će sva tri kandidata za ovo mesto biti važni članovi vlade.

Imam povrenje i u Anu, i u Miloša, i u Dačića

Predsednik je izjavio danas da odluka da Ana Brnabić bude mandatar za sastav nove vlade nije njemu tek pala na pamat, već je o svemu razgovarao i sa njom, i sa Milošem Vučevićem, kao i sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem.

“Nemam šta da presuđujem, seli smo, razgovarali i dogovorili se. Imao sam ozbiljan razgovor, iskren i prijateljski, i sa Dačićem, i sa Vučevićem i sa Anom Brnabić. Ti ljudi su mi iskreni prijatelji”, rekao je Vučić na pitanje kako je presudio kome da poveri mesto mandatara.

Biće promena, nova vlada za 20-ak dana

Predsednik Vučić izjavio je da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana u narednih 20 dana i ponovio da će u vladi biti mnogo promena.

“Biće mnogo promena u vladi sada, kao i tokom samog mandata, i na čelu vlade i u sastavu. Pred Anom Brnabić su sada veliki zadaci i važno je da se na to koncetrišemo”, rekao je Vučić.

Vladu možete menjati tokom mandata, a na izbore možemo uvek

Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlada tokom mandata može da se rekonstruiše i da to nema veze sa Ustavom, već je stvar političkog dogovora.

“Ne moramo to na osnovu člana Ustava, nego političkog dogovora. Dogovorite rekonstrukciju i idete u skupštinu sa tim predlogom. Tokom mandata možete da menjate ministre, a na izbore možete uvek”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o najavi da će vlada biti promenjena na sredini novog mandata.

Malo ko u Evropi ima tako dobrog ministra finansija

Aleksandar Vučić rekao je danas da mandatar odlučuje o ministrima, ali da smatra da malo ko u Evropi, ne samo u regionu, ima tako dobrog ministra finansija kao što je Siniša Mali.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje da li će Mali, pored potpredsedničke funkcije, dobiti ponovo Ministarstvo finansija.

Građani koji budu štedeli struju imaće velike popuste

Predsednik Srbije izjavio je danas da nisu planirane nikakve restrikcije struje i isključenja i najavio da će umesto toga građani koji budu štedeli struju dobiti veliki popust.

“Nova vlada će uskoro napraviti plan, ali smo o tome već razgovarali i vlada će za mesec dana o tome obavestiti građane. Oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar itd. imaće drastične popuste na cenu električne energije”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Tablice bez dogovora, za dokumenta čekamo garante iz EU

Predsednik Vučić izjavio je danas da ukoliko dobije garancije iz EU da će Srbi sa KiM moći da ulaze i izlaze sa dokumentima Republike Srbije, onda će biti postignut dogovor po jednom od pitanja koja su izazvala sadašnju krizu na Kosmetu.

Kako kaže, dogov bi bio u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, tačke 3 u kojoj stoji da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulazno – izlaznim dokumentom za stanovnike koji žele da putuju u treću zemlju.

Nema više razgovora bez Zajednice srpskih opština

Predsednik je ocenio danas da su poslednji pregovori sa Albancima sa Kosova neuspešni, sa posrednicima izuzetno teški i dodao da Beograd insistira da više ni o čemu neće pričati bez Zajednice srpskih opština.

“Ono na čemu insistiramo to je da više ne postoji ništa o čemu želimo da pričamo bez Zajednice srpskih opština. Nemamo mi problem da ispunimo ni ono što nismo mi potpisali, već drugi pre nas, ali morate i vi da ispunite ono što ste potpisali tako da ZSO na , ako uopšte žele da o bilo čemu razgovaraju”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Od 1. septembra velika sesija Otvorenog Balkana u Beogradu

Aleksandar Vučić najavio danas da će se u Beogradu od 1. septembra održati velika sesija Otvorenog Balkana.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da će u okviru te sesije biti održani i sajmovi vina i hrane, a da će u Beograd doći albanski premijer Edi Rama, kao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i ministri spoljnih poslova Turske i Mađarske.

Parada se otkazuje,imamo brojne probleme

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u dogovoru sa predsednicom i većinom clanova vlade doneta odluka da se parada ponosa zakazana za septembra otkaže.

Vučić je u obraćanju javnosti objasnio da nije srećan zbog toga, da se time ugrozavaju prava manjine, ali da je drzava takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima.

 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: