Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na Obilaznici koja izlazi na Bubanj potok i zatražio da se radovi ubrazuju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUCIC OBILAZNICA
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara i zatražio od izvođača da ubrzaju radove.

“Zamolio sam naše prijatelje (izvođače) iz Kine i Azerbejdžana da ubrzaju radove”, istakao je Vučić tokom obilaska radova.

On je naglasio da će završetkom obilaznice biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda i da petkom popodne više neće postojati saobraćajni čep na autoputu na izlasku iz Beograda prema Bubanj Potoku.

Sektor 6 je najsloženiji deo obilaznice od Straževice do Bubanj Potoka sa punim profilom autoputa (ukupno šest traka) širine 30 metara, tunelom Beli Potok dužine 360 metara, petljom Avala, petljom Bubanj Potok, gde će se obilaznica spajati sa autoputom Beograd-Niš, i 13 mostova.

Vučić je tokom obilaska radova pitao kada će biti gotova cela obilaznica, što znači sektor 5 (od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući i levu cev tunela Straževica) sektor 6 i dobio različite odgovore.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da će sve biti gotovo do marta, a vd. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak da će sve može da bude gotovo do kraja ove godine.

Predstavnici gradilišta su rekli da će sektor 5 biti pušten u junu.

Vučić je zapitao kako je moguće da dobija različite odgovore kada će cela obilaznica biti gotova, do Bubanj Potoka.

Zapitao je kada treba da bude sve gotovo prema ugovoru i dobio odgovor od Drobnjaka da je to 10. septembar, a da je u njegovim informacijama rok 6. aprila i konstatovao da je u pitanju kašnjenje od oko šest meseci.

Vučić je rekao da bi trebalo izgraditi i dodatni deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče.

“Kasni obilaznica oko 50 godina, a ne šest meseci”, istakao je Vučić i dodao da to kašnjenje nije bitno ako se uzme u obzir koji se čeka na završetak obilaznice.

Vučić je rekao da će biti dobro ako bude završena do kraja decembra, što ne veruje, ali da će biti isto dobro i ako bude gotova u martu, istakao je Vučić.

Radovi na mostovima i trasi se odvijaju planiranom dinamikom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Tomislav Momirović najavio je ranije da bi 15. juna trebalo da bude otvorena za saobraćaj druga traka autoputa u Sektoru 5, od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući levu cev tunela Straževica dužine 745 metara.

Cela deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of China, a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, takozvani Sektor C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, čime bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: