Podeli vest

Nova društvena mreža Treds je stigla i milioni korisnika širom sveta pohrlili su da otvore još jedan nalog. Lansiranje nove mreže podstaklo je stručnjake da još jednom podvuku da nam je potreban “digitalni detox”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Leto je vrijeme odmora, sunca i opuštanja i trebalo bi da nam donese dugo očekivani i zasluženi odmor, a ipak se to ne dešava.

Stručnjaci kažu da previše zamemarujemo digitalnu zavisnost koja nas sprečava da imamo odmor u pravom smislu te reči.

U doba pametnih telefona, društvenih mreža i stalne povezanosti, postaje sve važnije povremeno se odvojiti od digitalnog sveta i provesti vreme u stvarnom životu.

Ovo leto je pravo za digitalni detoks i pronalaženje ravnoteže.

Šta je digitalni detoks?

To je svesno odricanje od upotrebe elektronskih uređaja i interneta na određeno vreme kako biste se oslobodili digitalnog stresa i poboljšali svoje fizičko i mentalno blagostanje.

Uzimajući u obzir koliko je naša svakodnevica postala digitalizovana, digitalni detoks može biti osvežavajući način da povratite kontrolu nad svojim životom i usmerite pažnju na stvari koje su vam važne.

Leto je idealna prilika da primenite digitalni detoks šo je već postala praksa uspešnih ljudi i javnih ličnosti širom sveta. Evo i nekoliko preporuka kako to da učinite

  1. Planirajte unapred: Odredite vreme ili dane tokom leta kada ćete se posvetiti digitalnom detoksu. Obavestite svoje prijatelje i porodicu o svojim planovima kako bi razumeli da ćete biti nedostupni elektronskim putem.
  2. Istražite offline aktivnosti: Umesto da provodite sate surfajući internetom ili pregledajući društvene mreže, iskoristite vreme da istražite offline aktivnosti. Posetite plažu, planinu, park ili provodite vreme sa svojim prijateljima i porodicom. Aktivnosti poput šetnje, vožnje bicikla, čitanja knjige ili meditacije mogu vam pružiti smirenje i promjenu perspektive.
  3. Smanjite pristup društvenim mrežama: Društvene mreže mogu biti jedan od najvećih izvora digitalne zavisnosti. Smanjite svoje vrijeme provedeno na društvenim mrežama tako što ćete ih privremeno deinstalirati sa svog pametnog telefona ili ih koristiti samo određeno vrijeme tokom dana.
  4. Ograničite vreme e-pošte: Ako ste zaposleni, leto može biti savršeno vreme za odmor od e-pošte. Postavite automatski odgovor koji će obavestiti ljude da ste odsutni i da ćete se vratiti nakon digitalnog detoksa. Isključite obaveštenja o e-pošti na svom pametnom telefonu i odvojite vreme tokom dana kada ćete pregledati svoju poštu.
  5. Iskoristite prirodu: Priroda može biti izuzetno lekovita i relaksirajuća. Iskoristite leto da se povežete s prirodom. Posetite nacionalne parkove, šume ili jezera i uživajte u svježem vazduhu, zvukovima ptica i lepoti okoline. Boravak u prirodi pomaže nam da usporimo i ponovno se povežemo sa svijetom oko nas.

Digitalni detoks tokom leta može vam doneti mnoge beneficije. Može vam pomoći da se oporavite od digitalnog umora, smanjite stres, poboljšate koncentraciju i ponovno uspostavite kvalitetne veze s ljudima u vašem životu. Iskoristite ovu priliku da se odmorite od virtualnog sveta i proživite stvarni svijet na pravi način.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: