Podeli vest

Ukrajinska granična služba (DPSU) potvrdila je danas da su pripadnici privatne vojne grupe “Vagner” stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vagner
Foto: Tanjug/AP Photo/APTN

DPSU navodi da je u toku procena koliko “vagnerovaca” ima u Belorusiji, koja takođe deli granicu sa Ukrajinom, kao i njihovu tačnu lokaciju i ciljeve.

U jednom nepotvrđenom izveštaju se navodi da je konvoj od oko 60 “Vagnerovih” vozila prešao granicu u Belorusiju rano jutros.

U junu, pobuna pripadnika “Vagnera” dovela je u pitanje autoritet predsednika Rusije Vladimira Putina, ocenjuje BBC.

Pobuna koja je trajala 24 časa okončana je sporazumom prema kojem je “Vagnerovim” borcima rečeno da mogu da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci ili da odu u Belorusiju. Vođi “Vagnera” Jevgeniju Prigožinu, takođe, je ponuđeno da se preseli u Belorusiju, ali se ne zna gde se trenutno nalazi, navodi BBC.

Portparol DPSU Andrij Demčenko potvrdio je prisustvo “Vagnera” u Belorusiji u kratkoj današnjoj izjavi.

On je rekao da ukrajinski graničari “nastavljaju da prate situaciju” preko severne granice ne navodeći druge detalje. Ranije danas, Telegram kanal povezan sa beloruskim opozicionim blogerom izvestio je da je veliki “Vagnerov” konvoj ušao u Belorusiju iz Rusije. Kanal Beloruski Hajun saopštio je da je vozila, uključujući pikapove, kamione i autobuse, pratila beloruska saobraćajna policija dok su se kretali ka gradu Osipoviči, oko 85 kilometara jugoistočno od prestonice Minska.

Beloruske vlasti, koje smatraju Beloruski Hajun ekstremističkim kanalom, nisu komentarisale ove informacije. Ministarstvo odbrane Belorusije je u petak saopštilo da “Vagnerovi” vojnici sada deluju kao vojni instruktori za snage teritorijalne odbrane zemlje. U saopštenju je navedeno da borci obučavaju beloruske snage “u nizu vojnih disciplina” u blizini Osipoviča.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…