Podeli vest

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa “pet do 10 užasnih zima”, ako se ništa ne preduzme na smanjenju cena prirodnog gasa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Shutterstock

Sve su brojniji apeli da se ograniče cene gasa u celoj EU i da se cena gasa formira odvojeno od cene električne energije, prenosi Rojters.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Nemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten ocenila je na Tviteru da bi cene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cena gasa i struje veštački uspostavljen i da bi to trebalo da se promeni.

“Narednih pet do 10 zima biće strašne ako ništa ne preduzmemo”, rekla je ona.

“Moramo delovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cena gasa”, poručila je van der Stratenova.

Cene struje u Evropi takođe rastu i ove nedelje su dostigle rekordne vrednosti, a gas je glavni energent za proizvodnjeu električne energije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: