Podeli vest

Kina je spremna da radi sa Evropskom unijom na promovisanju ravnopravnog i uređenog multipolarnog sveta, tako da svaka zemlja ima svoje mesto u globalnom multipolarnom sistemu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP Photo Matthias Schrader (STF)/Tanjug

“I Kina i EU zagovaraju multilateralizam. Kina je voljna da radi sa EU na promovisanju inkluzivne ekonomske globalizacije u interesu svih i proširi saradnju kako bi se postigao zajednički razvoj i prosperitet”, rekao je on na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, prenosi agencija Sinhua.

Vang je rekao da Kina i EU, kao stabilizacione sile u svetu, treba da rade zajedno na rešavanju izazova.

Borelj je ocenio da su odnosi EU i Kine dobro napredovali, a saradnja može i treba da bude ojačana uprkos konkurenciji.

“EU će nastaviti da se pridržava politike jedne Kine i spremna je da ojača koordinaciju sa Kinom u multilateralnim poslovima kako bi se zajednički bavili klimatskim promenama i drugim globalnim izazovima”, dodao je on.

Visoki predstavnik EU je istakao očekivanje Evropske unije da će se Kina uzdržati od podrške Rusiji, a takođe je pozvao Kinu da se pridruži ukrajinskoj formuli mira i pridruži se Globalnom mirovnom samitu.

Borelj i Vang su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku i izrazili duboku zabrinutost zbog humanitarne krize i rastućih rizika od širenja sukoba u regionu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: