Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.

“Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivaliste na KiM, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM”, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom najave odluke Prištine da 1. avgusta primeni kako su naveli recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica

On je naveo i da Kurtija takođe ne zanimaju registarske tablice, već da ukine KM tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije.

Srbi nece da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da imaju institucije svoje države na severu Kosova.

Odluke Prištine su supritne svim dosadašnjim sporazumima, ukazao je Petković.

On je dodao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011 godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srspkih opština.

Kurti zeli da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazumi i zaustavi Prištinu sa primenom ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovronost je na njima.

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10.00 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Pristinu da se urazumi.

Odgovornost na Kvinti da zaustavi ludilo Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM je ponovio da je odgovornost na zemljama Kvinte da zaustave “ludilo Aljbina Kurtija”, a povodom najave Prištine da 1. avgusta primeni, kako kažu, recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da srpske vlasti žele da sačuvaju mir.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: