Podeli vest

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji započeo je svoju posetu Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

varhelji
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Transbalkanski koridor za prenos električne energije je izuzetno važan projekat za Srbiju koji će dodatno produbiti pridruživanje Srbije ka EU, izjavio je večeras evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prilikom obilaska JP “Elektromreža Srbije”, čime je ujedno započeo svoju posetu našoj zemlji.

Tom prilikom, održana je prezentacija o ovom projektu kojoj su, osim Varheljija, prisustvovale ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad…

Varhelji je rekao da će zahvaljujući projektu Transbalkanski koridor za prenos električne energije dva puta brže moći da se obavlja trgovina električnom energijom između Srbije i EU.

“Ovih dana energetika je svima na umu i ne uvek u pozitivnim konotacijama s obzirom na bezbednost energetskog snabdevanja.

Upravo ovim projektom mi ćemo proširiti kapacitete mreže, a samim tim pojačati i bezbednost snabdevanja”, rekao je Varhelji.

On je rekao da ovaj “električni autoput” predstavlja osnovu za zelenu ekonomiju i napomenuo da se, kada je reč o zelenoj ekonomiji, ne misli samo na gas, već i na to kako da se pospeše i povećaju obnovljivi izvore energije zahvaljujući kojima će moći da se generiše električna energija, te istakao da se bez brzog prenosnog sistema neće moći u dovoljnoj meri da se iskoristie kapaciteti tih izvora.

“Sve ovo se uklapa i u energetski bezbednosni paket koji smo spremili za Zapadni Balkan u kontekstu celokupone energetske krize sa kojom suočavamo jer u tome smo zajedno i zajedno treba i da pronađemo rešenje, a ovo je deo tog rešenja”, rekao je Varhelji.

Zato mu je, kaže, drago što EU može ponovo da ulaže u novac u ovakve projekte, te istakao da je, kada je u pitanju projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, reč o iznosu od 31 milion evra bespovratnih sredstava.

“Ali, tu nije kraj sa ovim projektom. Nadam se da ćemo uspeti da ubrzamo njegovu realizaciju zato što će samim tim Srbija moći da brže da dođe do većeg broja obnovljivih izvora energije, a samim tim i manje se oslanjati na zagađivače kao što je ugalj”, rekao je Varhelji.

Ministarka Đedović je rekla da je snažna mreža nešto što je neophodno Srbiji da bi mogla da smanji štetne gasove i da ima više obnovljivih izvora energije u sistemu.

“Takođe, veoma nam je bitno da se povežemo sa usednim državama bolje i snažnije da bi mogli više električne energije da razmenjujemo, nadamo se da je i izvozimo jer planiramo da podignemo naše proizvodne kapacitete projektom projekatom

Transbalkanskog koridora, u čemu nam pomaže EU, ali i Republika Nemačka i Nemačka razvojna banka i sa donacijama i sa povoljnim finanasijskim sredstvima”, rekla je Đedović.

Dodala je da je cilj ovog projekta da se povežemo sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, ali i sa Rumunijom i Italijom.

Dodala je da “Otvoreni Balkan” nije samo saradnja i povezivanje trgovinsko već i po drugim osnovama, te istakla da u okviru našeg regiona moramo da se povezujemo i energetski, pre svega da bi naše snabdevanje strujom bilo snažnije, sigurnije i bezbednije.

Zato je toliko važan ovaj projekat, istakla je Đedović i dodala da je “Elektromreža Srbije” do sada uradila odličan posao jer je uspela da deo projekta uspešno realizuje, a da će se sa drugim delom projekta nastaviti.

“Već smo se povezali sa Rumunijom, nastavićemo povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom i sa Crnom Gorom”, rekla je Đedović i zahvalila na podršci koju primamo od naših evropskih partnera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: