Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vatikan
Foto: Pixabay

“Papa je upotrebio metaforu ‘bela zastava’ koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: ‘pregovori nikada nisu predaja'”, rekao je Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Kako se navodi, papu je tokom intervjua za švajcarsku televiziju novinar Lorenco Bučela pitao: „U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, ‘bele zastave’. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta mislite?”

Papa Franja je odgovorio: „To je jedno tumačenje. Ali verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, ko misli na narod, ko ima hrabrost bele zastave, da pregovara”.

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da su pregovori mogući uz pomoć međunarodnih sila i da je potrebno imati “hrabrost za pregovore”, dodaje Vatikan njuz.

Rojters i brojni drugi svetski mediji prethodno su preneli da je papa Franja izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ”belu zastavu” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

“Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara”, rekao je papa prošlog meseca u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, koji će biti u celosti emitovan 20. marta u sklopu novog kulturnog programa, naveo je Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: