Podeli vest

Kardinal je bio optužen za prikrivanje jednog od najozloglašenijih seksualnih zlostavljača u Katoličkoj crkvi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vatikan
Foto: Pixabay

Kardinal Anđelo Sodano, kontroverzni vatikanski moćnik, optužen za prikrivanje jednog od najozloglašenijih seksualnih zlostavljača u Katoličkoj crkvi, preminuo je u 94. godini.

Sodano, koji je neko vreme bio bolestan i preminuo sinoć, bio je državni sekretar za vreme dvojice papa – Jovana Pavla II i Benedikta XVI, odnosno na drugom mestu u vatikanskoj hijerarhiji 16 godina između 1990. i 2006. godine, preneo je Rojters.

Veruje se da je Sodano, zajedno sa sekretarom Jovana Pavla, tadašnjim nadbiskupom Stanislavom Dživišom, vodio Katoličku crkvu tokom poslednjih godina života pokojnog pape, kada mu se zdravlje pogoršalo zbog Parkinsonove i drugih bolesti.

U seriji tekstova u “Nešenal katolik riporteru” 2010. godine, autor DŽejson Beri, stručnjak za seksualna zlostavljanja u crkvi, napisao je kako je Sodano blokirao Vatikan da pokrene istragu za seksulana zlostavljanja protiv oca Marsijala Masijela, osnivača verskog reda Legije Hristove.

Sodano je primljen u red sveštenika 1950. godine, da bi nekoliko godina kasnije obavljao diplomatsku službu.

Služio je u ambasadama Vatikana u Ekvadoru, Urugvaju, Čileu pre nego što je ponovo pozvan u Vatikan kako bi obavljao visoke administrativne uloge.


POSLEDNJE VESTI: