Podeli vest

Vojnoj vežbi “Vatreni štit 2022” prisustvuje predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vatreni štit
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, na kojoj će po prvi put biti prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”, počela je večeras na poligonu Pasuljanske livade.

Vežbi prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega sledi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima “kornet”, uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Na vežbi je angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO “Pancir-S1”.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazaće tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica “vrabac”.

Vežba se izvodi radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i nocu.

Vojne vežbe na Pasuljanskim livadama počele su 4. aprila, a završavaju se danas, vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: