Podeli vest

Nadamo se da ćemo posetom predsednika Ekvatorijalne Gvineje Srbiji u najkraćem roku nastaviti trend saradnje i uzajamnih poseta, rekla je Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

MANGE
FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su poljoprivreda i odbrana dva najznačajnija polja saradnje Srbije i Ekvatorijalne Gvineje i najavila da će dve zemlje potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane i namenske industrije.

Brnabić je posle sastanka sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, rekla da će tokom dana biti završeni pregovori oko tog sporazuma i da će biti potpisan tokom posete Mangea Srbiji.

Premijerka je zahvalila Mangeu na principijelnoj podršci njegove zemlje po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ističući da je, uprskos mnogim pritiscima, Ekvatorijalna Gvineja ostala pri tome da u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava i da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“To je u današnjem svetu jos značajnije kada vidimo kakav presedan je nepoštovanje i nepriznavanje međunarodnog prava i kakve je probleme otvorilo u raznim zemljama širom sveta. Što je više onih koji poštuju osnovne principe međunarodnog prava tim bolje po mir i stabilnost u svetu”, rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Mangeom.

Premijerka je zahvalila na poseti Srbiji i nastavku razgovora između dve zemlje koji su, kako je rekla, započeti prošle godine kada je Beograd bio domaćin konferencije Pokreta nesvrstanih na kojoj je učestvovao ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje.

“Hvala na tom gestu koji je bio gest pružanja ruke za bolju i bližu saradnju u budućnosti između naše dve zemlje”, rekla je Brnabić.

Navela je da je tokom posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Ekvatorijalnoj Gvineji u februaru ove godine, potpisano nekoliko sporazuma o saradnji dve zemlje od kojih je, kaže, jedan od najvaznijih sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

“To je oblast koju ćemo dalje razrađivati kako bismo pomogli Ekvatorijalnoj Gvineji kao prijateljskoj zemlji u prevazilaženju krize sa hranom i osnovnim životnim namirnicama kao posledice rata u Ukrajini”, rekla je Brnabić.

Navela je da će delegacija Ekvatorijalne Gvineje posetiti i Novi sad i institut Biosens koji je, istakla je, evrospki centar izvrsrnosti u poljoprivredi i da će se razgovarati o tome da se deo znanja i tehnologija iz Srbije prenese u tu zemlju.

Brnabić je kazala da postoji značajno interesovanje srpskih kompanija da učestvuju u daljem infrastrukturnom razvoju Ekvatorijalne Gvineje i implementaciji razvoj plana te afričke zemlje do 2035. godine.

Ona je kazala da Ekvatorijalna Gvineja ima dobro iskustvo sa srpskim građevinskim kompanijama i dodala je da je cilj da se ta saradnja nastavi i dodatno produbi.

Brnabić je izrazila nadu da će biti prostora za saradnju dve zemlje u oblasti energetike, pre svega kada je reč o nafti i gasu kojima je bogata Ekvatorijalna Gvineja, ali saradnja sa vladinom Kancelarijom za IT i eUpravu, zatim u oblastima kulture, sporta.

Dodala je da će biti razmotrena i molba da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorjalne Gvineje i izrazila nadu da će biti nastavljeno razgovori o otvaranju ambasade Srbije u toj zemlji, kao i ambsade Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji.

“Takođe, nadamo se da ćemo posetom predsednika Ekvatorijalne Gvineje Srbiji u najkraćem roku nastaviti trend saradnje i uzajamnih poseta”, rekla je Brnabić.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: