Podeli vest

Čak 80 odsto uzoraka ispitanih vina koja se uvoze s Kosova krivotvoreno – umesto grožđa sadrže šećer i vodu, piše Večernji list.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vino
Foto: Pixabay

Analiza vina koju je sprovela poljoprivredna inspekcija u Hrvatskoj, pokazala je da je čak 80 odsto uzoraka ispitanih vina koja se uvoze s Kosova krivotvoreno – umesto grožđa sadrže šećer i vodu, piše Večernji list.

Kontrola kvaliteta vina i drugih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenog geografskoh porekla ili izvornosti iz Hrvatske, ostalih članica EU i trećih zemalja, koju je ove godine sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, obuhvatila je četiri uzorka vina iz Hrvatske, jedno iz Italije, pet s Kosova, tri iz Severne Makedonije i jedno iz Bosne i Hercegodine, precizira se u tekstu.

“Tvrdnje koje naši vinari godinama ponavljaju konačno su potvrđene – od pet kosovskih vina čak četiri su bila lažna. I bosanskohercegovačko je bio lažno, kao i dva hrvatska”, navodi Večernji.

Kada je o vinskim sortama reč, s kojima se najviše “mućkalo” u trećim zemljama – na testu su pali rajnski rizling, graševina i vranac, dodaj list.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: