Podeli vest

Snežana Kalabić iz Doma zdravlja “Savski venac” je istakla da je trovalentna vakcina namenjena samo za vakcinaciju osoba uzrasta od 18 do 65 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Shutterstock

Za vakcinaciju protiv sezonskog gripa vlada veliko interesovanje, u Domu zdravlja “Savski venac” aplikovano je 1300 doza, rekla je za Tanjug Snežana Kalabić iz Doma zdravlja “Savski venac”.

Ona je navela da vakcina ima u dovoljnim količinama, a na raspolaganju su vakcine vaksigrip tetra i TorVaxFlu i Vaxigrip Tetra.

“Od kako smo krenuli sa vakcinacijom, poslednjeg dana septembra, interesovanje je veliko. Ove nedelje na dnevnom nivou aplikujemo između 90 i 100 vakcina. Imamo dovoljno vakcina. Naš Dom zdravlja Savski venac dobio je 2800 Vaxigrip Tetra i 700 doza Torlakove trovalentne vakcine. Kada potrošimo sve, sigurno ćemo nabaviti dodatne količine. Četvorovalentna vakcine VaxigripTetra sadrži dva podtipa infuence A virusa i dva podtipa infuence B virusa namenjena za sezonu vakcinacije protiv gripa. Namenjena je za vakcinaciju osoba uzrasta 6 meseci i starijih kao i vakcinaciju trudnica,porodilja i dojilja”, rekla je Kalabić.

Ona je istakla da je trovalentna vakcina namenjena samo za vakcinaciju osoba uzrasta od 18 do 65 godina.

“Ne primenjuje se vakcinacija kod trudnica, porodilja, dojilja i osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina. Još uvek nemam potvrdu da virus gripa postoji i zato i jeste vreme da se ljudi vakcinišu jer je neophodno za sticanje imuniteta 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa je zbog toga potrebna vakcinacija svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine. Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika I sprecava razvoj mogućih komplikacija”, rekla je Kalabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: