Podeli vest

Venecija je danas najavila nova ograničenja u pogledu veličine turističkih grupa kako bi se smanjio pritisak masovnog turizma na taj italijanski grad.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

venecija
Foto: Pixabay

Počevši od juna, grupe će biti ograničene na 25 osoba, što je otprilike polovina kapaciteta turističkog autobusa, navodi se u saopštenju gradskih vlasti Venecije, preneo je Glas Amerike.

Gradska zvaničničnica zadužena za bezbednost, Elizabeta Peske, rekla je da je politika usmerena na poboljšanje kretanja grupa kroz istorijski centar Venecije, kao i na veoma posećena ostrva Murano, Burano i Torčelo.

Grad je ranije najavio planove za testiranje nove naknade za jednodnevne izlete ove godine.

Naknada od pet evra po osobi će se primenjivati tokom 29 najtranzitnijih dana između aprila i sredine jula, uključujući većinu vikenda.

Namenjena je regulisanju gužvi, podsticanju dužih poseta i poboljšanju kvaliteta života stanovnika Venecije.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija je dva puta istakla uticaj turizma na ovaj grad kao glavni faktor zbog koga bi Veneciju trebalo staviti na Uneskovu listu ugroženih mesta svetske baštine.

Grad je prvi put izbegao stavljanje na listu ugroženih ograničavajući broj velikih brodova za krstarenje kroz kanal Đudeka i ponovo u septembru kada je najavio uvođenje naknade za jednodnevne izlete, koja je odložena opadanjem turizma tokom pandemije kovida 19.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: