Podeli vest

U Veneciji su od danas stupila na snagu nova pravila po kojima je zabranjena upotreba zvučnika, a broj turističkih grupa ograničen na 25 ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

venecija
Foto: Pixabay

Mere su uvedene kako bi se ograničio uticaj prekomernog turizma na grad, rekli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Venecija je ranije ove godine uvela dnevnu taksu od pet evra, nakon što je prvobitno zabranila pristajanje brodova za krstarenje 2021. godine. Prekomerni turizam se smatra jednim od najurgentnijih problema u Veneciji, koja ima oko 250.000 stanovnika.

U 2019. grad je posetilo više od 13 miliona turista. Broj posetilaca je od tada opao, ali se očekuje da će premašiti nivoe pre pandemije u narednim godinama.

Ocio, udruženje građana koje prati stanovanje u gradu, je u nedavnom izveštaju saopštilo da je istorijska četvrt imala oko 49.000 kreveta za iznajmljivanje, što je više od broja dostupnog stanovnicima.

Promene turističkih pravila usledile su nakon što su stručnjaci iz Uneska prošle godine upozorili da bi Venecija mogla da bude dodata na listu ugroženih mesta svetske baštine, jer uticaj klimatskih promena i masovnog turizma prete da izazovu nepovratne promene u gradu.

Kulturno telo UN na kraju nije dodalo Veneciju na listu, pošto je prepoznalo pokušaje da se problemi ostrva reše kroz sistem protiv poplava i mere za smanjenje uticaja masovnog turizma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: