Podeli vest

Nekada srce moćne pomorske republike, glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120.000 stanovnika od ranih 1950-ih, prenosi Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

venecija
Foto: Pixabay

Žitelji Venecije strahuju da uskoro ne dobiju status “muzejske relikvije”, jer broj stanovnika pada ispod 50.000, a oni preostali osećaju se kao da ih je “ugušio” turizam.

Nekada srce moćne pomorske republike, glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120.000 stanovnika od ranih 1950-ih, prenosi Gardijan.

Oni su “oterani” brojnim problemima, a pre svega hiljadama turista, koji se svakog dana okupljaju da trgovima, mostovima i uskiim šetalištima drevnog grada,

Grupa aktivista, koja je godinama vodila kampanju za očuvanje baštine Venecije, pratila je pad broja stanovnika i tvrdi da će broj koji prema njihovim proračunima i podacima iz matičnog registra sada iznosi 50.011 do petka pasti ispod 50.000.

“Godinama upozoravamo na ovo i ne želimo da odustanemo, ali nijedna administracija nije uspela da preokrene trend”, rekao je Mateo Seki, koji vodi grupu Venešia.com.

Seki je rekao da se oni koji ostanu osećaju kao da su “ugušeni ekonomskom mašinom” koja se fokusirala na turizam.

On je dodao da je to ostavilo stanovnike da se bore sa visokim troškovima života i nedostatkom pristupačnih uslova stanovanja, a radnje koja prodaju osnovne stvari zamenjene su prodavnicama suvenira.

Seki je Veneciju opisao kao “bankomat”, jer ima onih koji “nisu odavde, ali poseduju kuću, iznajmljuju je i onda troše novac negde drugde”.

Venecijanske vlasti su ove godine najavile plan za privlačenje radnika u grad, ali izgleda da je to imalo mali uticaj.

“Potrebne su nam značajnije mere, kao što je finansijski podsticaji vlasnicima nekretnina koji, recimo, iznajmljuju samo Venecijancima”, rekao je Seki.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: