Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock

Zelenski je dodao da se ispituje i da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

„Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“.

Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi.
U saopštenju se navodi da je SBU pronašao “sumnjive” ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila.

UPC je zvanično je prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, prenosi Rojters.

Ukrajina najavila zabranu crkvama povezanim sa Rusijom

Ukrajinska vlada pripremiće zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da “slabi Ukrajinu iznutra”, preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine saopštili su vladi da napravi nacrt zakona nakon niza upada na parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

Bezbednosno veće takođe je naredilo istragu o navodnim “subverzivnim aktivnostima ruskih obaveštajnih službi u religioznim ustanovama Ukrajine i pozvalo na sankcije protiv neimenovanih lica”.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li UPC ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“.

„Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski.

Pre tri godine vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve.

Sa druge strane, starija i veća Ukrajinska pravoslavna crkva imala je 2018. godine više od 12.000 parohija. Kao ogranak Ruske pravoslavne crkve nalazi se pod duhovnim autoritetom patrijarha Kirila sa sedištem u Moskvi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: