Podeli vest

Posetioci sajma Vinitaly u Veroni kao i profesionalci, mogu da probaju više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prvi put ove godine na ovom prestižnom sajmu, zastupljeni su i naši proizvođači rakija i gastronomski specijaliteti, izjavio je direktor marketinga i edukacije Privredne komore Srbije (PKS) Marko Obradović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: TANJUG/PKS/BOBAN RISTIĆ (HO)

Prema njegovim rečima, posebnu poslasticu, kako za posetioce, tako i za učesnike, predstavlja prezentacija manifestacije Food Vision by Open Balkan i kuvarski specijaliteti koji su već privukli veliku pažnju, saopštila je PKS.

„Cilj nam je da predstavimo naša vina ali i sajam ”Wine Vision by Open Balkan” koji će biti održan u novembru ove godine u Beogradu. Oko 1.200 velikih kupaca je danas u Veroni u potrazi, pre svega, za italijanskim vinima, ali cilj nam je da nametnemo i predstavimo naša vina“, rekao je on.

Naglasio je da vinska industrija Srbije i Otvorenog Balkana nastavlja sa kontinuiranim nastupima na svetskim sajmovima.

„Posle učešća u Dizeldorfu, ovde smo po drugi put na prestižnom italijanskom sajmu vina u Veroni, a nakon ovog sajma planiramo nastup na sajmovima vina u Londonu i Šenženu, a krajem godine i u Šangaju“, rekao je Obradović.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta ocenio je da je za vinsku industriju Srbije veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku, kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, ali je to i prilika za našu gastronomiju i rakiju.

„Naša vinska industrija je u velikom usponu, čemu je u velikoj meri doprineo koncept regionalnog predstavljanja koji je na drugom nastupu u Veroni proširen predstavljanjem rakija i gastronomskih čari Balkana u Italiji, koja je kulinarska i vinska sila. Na italijanskom ali i svetskom tržištu najviše šansi imaju naša domaća vina od sorti tamjanika i grašac, ali i druge sorte, kao i naša šljivovica i druge voćne rakije“, rekao je on.

Istakao je da je zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, unapređen naš nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Novinari i profesionalni posetioci sajma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim teroarima i autentičnim sortama koje rastu u balkanskim vinogorjima na masterklasu pod nazivom Otkrijte vina Balkana – Sorte i teroari Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Masterklas će biti održan u utorak 16. aprila a vodiće ga urednik magazina Vino&Fino, vinski kritičar i sudija Igor Luković.

PKS je uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Saveza rakijaša Srbije organizovala ”Wine Vision by Open Balkan” štand na sajmu Vinitaly u Veroni, na kojem se do 17. aprila predstavljaju vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: