Arheološka istraživanja ispod Vlajkovićeve ulice trebalo bi da otkriju rimske grobove i Batal džamiju iz 16. veka, jednu od najvećih u ovom delu sveta. Upravo zbog njih vračara Caka tvrdila je da je ovo mesto ukleto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Tanjug

Skupština Srbije
Skupština RS, Shutterstock

Arheološka iskopavanja u blizini Narodne Skupštine, koja prethode izgradnji nove podzemne garaže u centru grada, počela su prošlog meseca, a već nagoveštavaju važna otkrića o Beogradu, kažu sagovornici Tanjuga.

“Arheološka iskopavanja su obavezna prethodnica izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici koja ce imati 284 parking mesta, a Muzeju Grada Beograda povereno je ovo iskopavanje”, izjavio je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad.

On je istakao da se u razgovoru sa građanima na terenu videlo da postoji veliko interesovanje za arheološka istraživanja i da je opština izašla u susret njihovim potrebama i željama.

“Gradska opština Stari grad je sa Muzejom Grada Beograda odlučila da organizuje vođene ture, jer ovo arheološko iskopavanje svakako najveće istraživanje u poslednjih nekoliko decenija i želimo da svim sugrađanima omogućimo da se i sami uvere u istorijsko blago koje se nalazi u samom centru grada”, rekao je Marjanović.

Prijave se, od danas, vrše svakog radnog dana u periodu od 8 do 16 časova u Uslužnom centru opštine, ulaz je iz Nušićeve ulice, dodao je on.

Rimski grobovi i Džamija ispod ulice

Arheološka istraživanja ispod Vlajkovićeve ulice trebalo bi da otkriju rimske grobove, Batal džamiju iz 16. veka, jednu od najvećih u ovom delu sveta.

Milorad Ignjatović, kustos i rukovodilac zaštitnih arheoloških iskopavanja, rekao je za Tanjug da arheolozi na tom mestu očekuju, pre svega, rimske grobove iz 3. i 4. veka, zatim ostatke Batal, odnosno Ejnhan-begove džamije iz 16. veka, kao i ostatke kuća iz tridesetih godina prošlog veka koje su porušene u bombardovanju Beograda tokom Drugog svetskog rata.

“U ovom trenutku iskopavaju se građevine iz ‘modernog’ doba, odnosno temelji i podrumi kuća koje su stradale u savezničkom bombardovanju Beograda 1944. godine. Arheolozi već sada sporadično pronalaze arheološke nalaze iz rimskog perioda, fragmente keramike, ali i pokoju ljudsku kost, i verovatno će ispod njih naći ostatke iz rimskog doba”, napomenuo je Ignjatović.

On je istakao da su, pre samih iskopavanja, na nalazištu sprovedena obimna geofizička istraživanja koje su izveli stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na čelu sa profesorom Aleksandrom Ristićem, koji je vodeći stručnjak na tom polju istraživanja.

“Izvršena su merenja podzemlja metodom georadara, koja se pokazala kao najpouzdanija metoda nedestruktivnih istraživanja u gusto naseljenim sredinama. Na ovaj način istražena je površina od oko 1800 metara kvadratnih, a rezultati pokazuju da će arheolozi tokom istraživanja prvo naići na ostatke građevina koje su uništene tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu”, kaže Ignjatović.

Vračarica Cana javno tvrdila da je mesto na kome se skupština nalzi prkleto

Zgrada Doma Narodne skupštine, prvobitno Doma narodnog predstavništva, počela je da se gradi 1907. godine, kao reprezentativno zdanje za potrebe Kraljevine Srbije.

Još tada poznata beogradska vračarica Stanislava Cana Jovanović tvrdila je da je to mesto ukleto i prokleto. Ona je o tome javno govorila, a beogradska čaršija pričala je da je želela da dođe i do samog kralja.

Ipak se to nije dogodilo, ili kraj nije za to mario

Kamen temeljac za novi Dom narodnog predstavništva položio je upravo kralj Petar I, 27. avgusta 1907. godine, u prisustvu najuglednijih zvanica posvetivši ga svojim sinovima.

Kao što je Cana i navodno tvrdila, Petar nije dočekao kraj izgradnje zgrade skupštine koja se gradila gotovo tri decenije. Njegovi sinovi su takođe tragično završili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: