Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crkva
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar.

Zajednički praznik ustanovljen je 1084. godine u vreme cara Aleksija Komnena. Jedno vreme se povela polemika o tome ko je od njih trojice svetitelj.

Jedni su uzdizali Vasilija Velikog zbog čistote i hrabrosti, drugi Grigorija Bogoslova zbog bogoslovlja, a treći Jovana Zlatoustog zbog rečitosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vere.

Međutim, sva tri svetitelja javiše se u snu episkopu Ehvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivurečno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg.

Tako je sastavljena zajednička služba i praznik Sveta tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru.

Veruje se da vetar predviđa godinu

Prema verovanjima, Sveta tri jerarha štite narod i životinje od zlih vetrova i mrazeva.

Po tome kakvi vetrovi budu duvali na taj dan, kako se veruje, može da se prognozira kakvo će biti vreme tokom godine. Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, severac donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: