Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je važno da se svi projekti u oblasti infrastrukture odvijaju u skladu sa planiranim rokovima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da je važno da se svi projekti u oblasti infrastrukture, koji se realizuju uz finansijsku podršku Evropske unije, odvijaju u skladu sa planiranim rokovima, kako bi Srbija mogla da aplicira za dodatna sredstva EU za nove projekte, saopštilo je ministarstvo.

Navodi se da je u cilju efikasnog otklanjanja problema, koji se neminovno javljaju tokom realizacije projekata, ministar Vesić formirao posebnu Radnu grupu za koordinaciju realizacije projekata razvoja drumske, vodne i železničke infrastrukture, koji se finansiraju iz bespovratnih sredstava EU, odnosno zajmova Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Кonstitutivna sednica Radne grupe održana je danas u Vladi Srbije, a ovo telo ubuduće će se sastajati najmanje jednom mesečno, po potrebi i češće, kako bi bila detaljno praćena dinamika izvođenja radova na važnim projektima.

Članovi Radne grupe su, pored ministra Vesića, i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, predstavnici EIB i EBRD, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za međunarodnu saradnju i evropske integracije Tanja Popov, te pomoćnici zaduženi za drumski, vodni i železnički saobraćaj, kao i direktori javnih preduzeća. “Mislim da je ovo dobar pristup, koji daje rezultate”, konstatovao je ministar Vesić.

On je ukazao da će Srbija postati članica Evropske unije i radiće se još mnogo projekata sa Unijom, pa je dobro da se naše kompanije nauče i uhodaju da rade po svim standardima EU.

“Ne treba da gledamo u prošlost i sa čime smo se sve suočavali, već da se okrenemo budućnosti, da budemo brži u realizaciji projekata, kako bismo mogli da apliciramo za nove projekte”, rekao je ministar Vesić i dodao da Srbija neće dobiti nova sredstva za nove projekte, ako se pokaže da dosadašnji nisu realizovani kako treba.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević naglasila je da će Srbija, kako se bude približavala Evropskoj uniji, imati na raspolaganju sve više izvora finansiranja, pa “zrelost naših predloga projekata ostaje jedan od najbitnijih kriterijuma za njihovo finansiranje”.

“Ministarstvo za evropske integracije siguran je partner u celokupnom procesu planiranja i programiranja razvojne pomoći, sa zajedničkim ciljem da se što brže i efikasnije opredele sredstva EU i sprovedu projekti koji doprinose napretku Srbije i dobrobiti naših građana”, rekla je ministarka.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre podržao je formiranje Radne grupe i izrazio uverenje da EU i relevantne nacionalne institucije treba da rade na sistemskim rešenjima, koja će rezultirati blagovremenom pripremom i realizacijom projekata saobraćajne infrastrukture.

Ambasador Žiofre je rekao da sredstva EU treba efikasno koristiti, uz puno poštovanje principa EU, i istakao značaj ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu za društveno-ekonomski razvoj zemlje. On je podsetio da je EU nedavno obezbedila finansijski paket od 2,2 milijarde evra za modernizaciju železničke pruge Beograd-Niš i naglasio da EU trenutno priprema projekte u sektoru saobraćaja vredne više od pet milijardi evra.

“Zato je potreban zdrav pravni, institucionalni i tehnički okvir da bismo bili u poziciji da zajednički postignemo rezultate”, naglasio je Žiofre. Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Nikolo Bertolini naveo je da je potrebno pojačati praćenje projekata, te da je jasno da se tokom njihovog izvođenja javljaju određeni problemi.

“Radujemo se sastancima ove Radne grupe, jer je pre novih projekata potrebno da napredujemo u onima koji su u toku, rekao je Bartolini. Napomnije kako je teško ubediti Evropsku komisiju i zemlje članice da izdvoje noav sredstva, ako postojeći projekti miruju.

“Ako je projekat realizovan, mogu se dobiti nova sredstva, ali ako nije, sledi pitanje – zbog čega i u čemu je problem”, naglasio je Bartolini. Na sastanku je istaknuto i da će Srbiji u narednom periodu biti stavljeno na raspolaganje pet milijardi evra, za razvojne projekte drumske, vodne i železničke infrastrukture.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!